hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Egyenlők és mégis mások
A fiatalok inkább hagyományosan képzelik az otthoni szerepeket

2017. 06. 08.
„Már bebizonyítottuk, hogy a nők szakmailag képesek arra, amire a férfiak. Arról azonban még nem győztük meg sem magunkat, sem a férfiakat, hogy ők is képesek arra, amit eddig a nők csináltak” – utalt egy 1995-ös kijelentésében Gloria Steinem amerikai feminista aktivista arra, hogy bár a munkahelyeken folyamatosan növekszik a nemek közötti egyenlőség, a házimunka és az otthon körüli teendők elosztásában ez még nincs így. Akik azonban azt várják, hogy ezen teljes körű egyenlőség beteljesedése a küszöbön áll, úgy tűnik, csalódni fognak: a fiatal generáció ugyanis nem így gondolkodik – derül ki a Council on Contemporary Families (Kortárs Család Tanácsa) amerikai családkutató központ legfrissebb publikációjából.

Napjaink meghatározó közéleti témája a nemek közötti egyenlőség kérdésköre. Az 1990-es évek óta lassabban nő a feltétlen egyenlőség híveinek száma, és úgy tűnik, a fiatal, millenniumi generáció hozzáállása sokrétűbb, mint gondolnánk.

Joanna Pepin és David Cotter szociológusok kimutatták, hogy szakmai, politikai értelemben a fiatalok elsöprő többsége az egyenlőség oldalán áll, ám amikor az otthonról esik szó, az egyenlőségpárti tendenciák megtorpanni, sőt megfordulni látszanak. 1994-ben a középiskolai végzős tanulók 42 százaléka gondolta úgy, hogy a legideálisabb családmodell az, amikor a férfi teljesít a családon kívül, a nő pedig az otthonteremtésről gondoskodik. Ugyanezzel az állítással 2014-ben a végzősök 58 százalékos többsége értett egyet.

Bő egy évtizeddel ezelőtt a tanulók 48 százaléka osztotta a véleményt, miszerint egy dolgozó anya nem tud olyan szeretetteljes kapcsolatot létesíteni gyermekeivel, mint egy otthon maradó édesanya, és ez az arány 2014-re 60 százalékra növekedett. A millenniumi generáció 90 százaléka a munkahelyi egyenlőség mellett foglal állást, de egyértelműen látható a hagyományosabb felfogás felé történő eltolódás az otthoni szerepekkel kapcsolatosan.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!