hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Állás vagy portfólió-karrier?
Szakmák helyett kihívásokban kell gondolkodni

2017. 06. 08.
Hamarosan már nem szakmai karriereket fogunk építeni, és nem hagyományosan járjuk végig a ranglétrát, hanem egyre inkább projekt- alapú, úgynevezett „mikro-állásokban” látják a jövőt a szakemberek – írja a BBC.

Az ottawai karriertanács-adó, Jean-Philippe Michel, aki középiskolásokkal foglalkozik, már nem használja munkája során a „szakma” kifejezést. Minden tanulót arra buzdít, hogy ne szakmát válasszon, hanem képességeket, amelyeket el szeretne sajátítani a munkavégzés során. Azt akarja elérni, hogy a diákok a célokról beszéljenek: ahelyett, hogy azt mondanák, „orvos akarok lenni”, mondják azt, hogy „empátiát szeretnék használni a gyógyítás területén”.

Lehet, hogy ez kicsit misztikusan hangzik, de egy apró változtatás a nyelvhasználatban segít összefoglalni az igazi célokat. Az, amit az ember sokszor elképzel magának, nincs összhangban egyetlen szakmával, karrierrel sem. Ehelyett Michel azt vallja, hogy ha eldöntjük, milyen képességeket akarunk használni, az elvezet majd az áhított karrierhez – és ezáltal valószínűleg nagyobb elégedettséget hoz majd létre. Ez azt jelenti, hogy nem egy állás, hanem inkább projektek és munkaszituációk sorozata vezethet egyről a kettőre.

A jövő karrierje

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!