hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Dalolj!
Az éneklés pozitív hatásai

2017. 02. 02.
A hideg téli hónapok mindannyiunk immunrendszerét megdolgoztatják. Jó tudni, hogy nem csak az egészséges táplálkozással, rendszeres testmozgással tehetünk az egészségünkért – az éneklés is bizonyítottan immunerősítő hatású! Ezzel az egyszerű, mégis hatékony módszerrel nemcsak a stresszoldást segíthetjük elő, hanem szervezetünk védekezőrendszerét is támogatjuk.

A zene jótékony hatásairól írt tanulmányoknak, cikkeknek köszönhetően mindannyian tudjuk, hogy mennyire fontos mind a zene aktív művelése, mind a passzív befogadása. De van egy másik komoly eszközünk is arra, hogy tegyünk többek között az általános közérzetünk javítása érdekében: ha zenélni nem is, énekelni mindenki tud.

Egy tavalyi kutatás bebizonyította, hogy az aktív éneklésnek immunerősítő hatása van. A vizsgálatban a Tenovus Cancer Care szervezet dolgozott össze a Royal College of Music és az Imperial College kórusaival. Egy óra éneklés után megvizsgálták a kórustagok nyálösszetevőit, és az alábbi érdekes összefüggéseket találták: az éneklés után sokkal több citokint találtak, ami az immunválaszért felel, és befolyásolja a termelődő ellenanyagok mennyiségét. Emellett megnövekedett a résztvevők kortizon szintje is, ami a stresszhormonok lebontásáért felel. A kutatók szerint a kórustagok sokkal pozitívabbak is voltak kortársainknál, és kevésbé küszködtek depresszióval. Ennek oka az lehet, hogy az éneklés endorfint, boldogsághormont szabadít fel. Ennek sikerét állítólag az is befolyásolja, hogy mekkora átéléssel éneklünk.

Nem véletlenül vezették be az úgynevezett „éneklő kórházakat”, ugyanis akár a gyógyulási folyamatot is felgyorsíthatja, ha a páciensek együtt énekelnek. Nagy sikerrel alkalmazzák a Parkinson-kór tüneteinek enyhítésére is, ugyanis a hangszálak ilyen módú fejlesztésével fokozzák azok feszességét és megfékezik a remegést, javítva a beszéd érthetőségét, valamint az énekléshez szükséges egyenes állás a has- és hátizmok erősítésével a törzs tartását segíti, ami szintén jótékony hatással van a páciensekre.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!