hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A vándormadarak visszatérnek?

2017. 01. 13.
Több mint egy évszázada indult el Magyarországon a lakosság önkéntes madáretetési mozgalma. Idén 127. alkalommal kez­­­dődött az országos madár-ete­tési szezon. Az itthon maradó és Eurázsia északi térségeiből telelni hozzánk érkező énekesmadarak számára nagy könnyebbséget jelent a madárbarátok által működtetett sok tíz-­­ezernyi etető. Az ötvennél is több potenciális etető­látogató madárfaj megfigyelése ugyanakkor egyedülálló élményt kínál számunkra nemcsak a kertekben és a parkokban, de a belvárosokban és a sokadik emelet magasságában is. Orbán Zoltán ornitológus szakembert kérdeztük, miért fontos odafigyelni az égen repkedő teremtményekre, és ho­gyan tudunk segítségükre len­ni a téli időszakban.

– Fontos tisztában lennünk azzal, hogy a téli madáretetés, sőt, alapvetően a települési énekesmadár-védelem (itatás, odúzás) elsősorban rólunk, emberekről, nem pedig a madarakról szól. Ez azt jelenti, hogy az etetéssel, itatással, odúkihelyezéssel segített fajok állományai a legnagyobb létszámúak, legstabilabbak Magyarországon (és Európában) – azaz a segítségünk nélkül is jól megvannak. Más olvasatban: ha egyetlen példányuk sem tudna megélni a lakott területeken, az országos állományuk akkor is stabil és nagy egyedszámú lenne. Ez alól csak néhány, szélsőségesen emberkövető madárfaj esetében van kivétel. A fehér gólya, a gyöngybagoly, a füsti és a molnárfecske gyakorlatilag csak az ember közelében, a lakott területeken fészkel, ezért e fajok esetében a védelmi feladatok jelentős része az urbánus területeken jelentkezik. Az egész éves itatás, a mesterséges odúk kihelyezése és a téli etetés természetesen nagy könnyebbséget jelent a madaraknak, amit ők azzal hálálnak meg – és itt következik a lényeg –, hogy egész éves jelenlétükkel madármegfigyelési élményt nyújtanak a természettől mindinkább eltávolodó városi embernek. Mindezekből az is következik, hogy a nekik nyújtott segítség kapcsán – mivel ez alapvetően a mi szórakoztatásunkat szolgálja – még inkább oda kell figyelni arra, hogy csakis jót és jókor tegyünk. Azaz felesleges dolgokkal (például nyári etetés), nem megfelelő eszközökkel (rossz minőségű, mesterséges odúk) vagy eleséggel (az etetőben megpenészedő kenyér) ne kockáztassuk tollas barátaink életét, egészségét.

Milyen etetőt készíthetünk, és hol célszerű elhelyezni őket?

– Ha tehetjük, több szinten, tehát a talajon és magasan (fák, bokrok ágain, függő etetőben) is etessünk. Így több fajra számíthatunk, mivel a madarak is jobban érzik magukat az etetőhelyen. Fontos, hogy az etetést alapvetően az itató „körül” végezzük – azaz lehetőleg ne az etetőt egészítsük ki az itatóval, hanem az egész évben működő itató mellett kezdjünk el ősszel etetni.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!