hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Szupergyümölcsök terítéken

2016. 12. 17.
Általánosan elmondható, hogy a gyümölcsök rendszeres fogyasztása önmagában már egy szuper dolog az egészségünk megőrzése szempontjából. Azonban a sok választási lehetőség között érdemes megismerni azon gyümölcsöket, amelyek kiemelkednek társaik közül, különösen hasznos tulajdonságaik révén. Fontos ásványi- és tápanyagtartalmuk, vitaminban gazdag összetételük, bőséges rosttartalmuk miatt terjedt el a „szupergyümölcs” elnevezés ezekről a termésekről, mely alapvetően nem orvosi meghatározás, de mégis a szuperként számon tartott élelmek mögött állnak tudományos bizonyító erejű eredmények. E nívós társaságból most egy leginkább karácsony idején vásárolt, távol honos gyümölcsről szeretnénk említést tenni.

A datolya földünk egyik legősibb idők óta említett gyümölcse. Az ókorban már rendkívül elterjedt volt a Közel-Keleten, Izrael térségében, meghonosodott Egyiptomban, Észak-Afrikában és Indiában is. Népszerűségének köszönhetően i. e. 2500 körül megkezdődött a datolyapálma háziasítása és ezzel együtt a tudatos gazdálkodás elindulása. A júdeai datolya jó híre messzi országokba is eljutott, nemcsak zamata, de gyógyászati hatása miatt is. Sokféleképpen hasznosították, mézet és datolyabort is készítettek belőle. Élet fája, áldott fa, a sivatag kenyere névvel is illették. Méltán kötődnek e gyümölcshöz ilyen megnevezések, mert tulajdonságai a szuperek kategóriájába emelték. Lássuk jótékony hatásai sorát. A- és B-vitamint, kalciumot, magnéziumot, foszfort, rezet, káliumot, cinket, illetve vasat is tartalmaz, valamint fehérjéket, ásványi anyagokat is bőven. Magas a cukortartalma, viszont zsír-, koleszterin- és szinte nátriummentes. Ez utóbbi párosítás hozzájárul idegrendszerünk egészséges működésének fenntartásához. Valamint fontos szerepet játszik a szív épségének megőrzésében. Káliumban gazdag, ez hathat a pulzus és a vérnyomás ideális szintjének megtartására, amely által megfelelő káliumszint mellett a stroke, szélütés és agyvérzés esélye is alacsonyabb. Magas rosttartalma segíti az emésztést, helyreállítja az optimális bélmozgást. Pozitívan hat a máj, a légzőszervek és a pajzsmirigy működésére is. Bőrre gyakorolt hatása is ismert, növeli a bőr rugalmasságát, csökkenti a ráncokat, segít a vágások és sebek gyógyulásában is. Hatással van a hajra, erősíti a hajgyökereket, kitűnő a hajhullás ellen, sőt még a narancsbőr is kúrálható vele. A változókor idején hozzájárulhat a hormonháztartás egyensúlyának megőrzéséhez. A vashiány következtében kialakult vérszegénység esetében is segítség, mert a gazdag vas- és C-vitamin- kombináció hatékonyan csökkenti a vérszegénység tüneteit. Fluortartalma akadályozza a fogszuvasodást. A várandósság idején is érdemes fogyasztani, mert a méh izmainak megerősödésére is jótékony hatású. Végül már csak azért is érdemes bekapni pár szemet akár kávé helyett, mert segít az álmosság leküzdésében.

Mindemellett fontos megjegyezni, hogy a szupergyümölcsök varázs­erővel mindezen kiváló tulajdonságok ellenére sem rendelkeznek, nem ezektől kell várni a csodát, hogy önmagában bármelyiküktől makkegészségesek, mindörökké fiatalok és persze gyönyörűek leszünk. Ugyanakkor való igaz, hogy mindenképpen ajánlatos beépíteni fogyasztásukat táplálkozásunkba, mert ezek által a rendszeres mozgás, pihentető alvás és sok nevetés mellett várhatóan jobban fogjuk érezni magunkat.

Amennyiben önmagában gyümölcsként, desszertként különböző töltelékkel, marcipánnal, dióval, mandulával ízesítettet választunk, érdemes a zamatos, méretes izraeli Medjool fajtájú mellett dönteni, amely egészen eltér a Magyarországon legelterjedtebbektől. Olyan ízvilággal találkozhatunk, hogy még azoknak is megtetszik, akik eddig nem szívesen fogyasztották Törökországból származó apróbb szemű rokonát. Díszesen csomagolva karácsonyi ajándékként is nagyszerűen megállja a helyét.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!