hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Kis Burgenland

2017. 01. 06.
Ha bármikor Sopron nevét halljuk, természetesnek vesszük, hogy ez egy szép nyugat-magyarországi város, és ekkor esetleg eszünkbe jutnak még más, a régióban található hasonló szépségű városok, mint például Kőszeg, Győr vagy esetleg Szombathely. Pedig Sopron esetében ez talán mégsem olyan természetes.

Kevesen tudják ugyanis, hogy Sopron városát – hasonlóan Kolozsvárhoz, Kassához vagy éppen Brassóhoz – az első világháborút lezáró békeszerződések más országnak ítélték. Az 1919-es saint-germaini békeszerződésben ugyanis Sopront a történelmi Magyarország nyugati részével együtt Ausztria kapta meg. Az osztrákok neki is láttak e terület megszervezésének Burgenland néven, annak természetes tartományi fővárosával Ödenburggal, azaz Sopronnal. A város intézményeinek, úgymint iskoláinak és hivatalainak az evakuálását 1921 nyarán a magyar hatóságok meg is kezdték Kapuvárra és Győrbe. A város, főleg annak magyar ajkú lakossága kétségbeesetten és szorongva várta a hatalomváltást. Hosszas és bonyolult diplomáciai manőverek következtében azonban lehetőség nyílt az osztrákokkal kötött szerződés revíziójára és a velencei egyezmény megkötésére, amely mégiscsak lehetőséget adott arra, hogy az itt lakók népszavazás útján dönthessenek hovatartozásukról. A Sopront és környékét érintő népszavazásra 1921. december 14–16-án került sor, melynek következményét már ismerjük. Sopron elvesztése az osztrák köztudatra sokként hatott, hiszen akkoriban ez egy német többségű város volt, és ráadásul a régió gazdasági és adminisztratív központja is egyben. Sokáig törekedtek is arra, hogy úgymond visszaszerezzék, oly sokáig, hogy Burgenland mai tartományi székhelye Eisenstadt (Kismarton) csak 1981-ben kapta meg e státuszát hivatalosan. Ez a cikk egyben alkalmas is lehet egy újonnan megjelent honlap ajánlására www.kleinesburgenland.hu címmel, mely német és magyar nyelven új gondolatokat vet fel egy amúgy már sokat ismételt témában és egyben megemlékezés is a soproni népszavazás 95. évfordulójára.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!