hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Az illemtan klasszikusa
Harminc éve jelenik meg Köves J. Julianna illemtankönyve

2016. 12. 17.
Ha kezünkbe veszünk egy régi klasszikus regényt vagy bekapcsolunk egy kosztümös filmet vagy sorozatot, láthatjuk, hogy a történetek szereplőinek mindennapjait, kommunikációját és társasági életét mélyen áthatotta az etikett ismerete és betartása. De mit is takarnak pontosan ezek az oly gyakran hangoztatott szavak, mint „illem” és „etikett”? Az illem fogalmát az emberi kapcsolatokat szabályzó viselkedéskultúraként határozhatjuk meg, mely kultú­ránként, koronként változik. Az adott korban, egy bizonyos társadalmi közegben jelen lévő viselkedésszabályok összességét pedig etikettnek nevezzük.

Mai kultúránk a mindennapi érintkezésekben nem tulajdonít túl nagy jelentőséget a különböző formuláknak; kevesebb illemszabályt ismerünk és tartunk be, mint elődeink. A téma iránt érdeklődők azonban antikváriumokban búvárkodva könnyen rálelhetnek régi illemtankönyvekre, melyekben a felsorolt illemszabályok mai szemmel néhol viccesnek, máskor furcsának tűnhetnek, de találhatunk bennük olyan intelmeket, melyek betartása napjainkban is a másokra való odafigyelést erősítik.

El nem évülő intelmek

1986 óta generációk illemre nevelését segítette Köves J. Julianna eddig közel 20 kiadást megélt Illik tudni – A kulturált viselkedés szabályai című illemkönyve, melyben paragrafusokba szedve tárgyal az élet különböző területeire vonatkozó illemszabályokat.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!