hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Érintetlen természet a városban

2016. 09. 24.
Zavartalan nyugalom, bájos romantika, lenyűgöző természetközelség, mindemellett tucatnyi sportélmény. A vizek városában minden együtt van a tökéletes kikapcsolódáshoz. Ha még maradt néhány szabadnapunk, érdemes tehát kihasználni a kora őszi napsütést, és ellátogatni Tatára.

Budapesttől alig egy óra, és máris a Gerecse nyugati lábánál fekvő városban vagyunk, ahol első látásra az az érzésünk támad, hogy ide vissza kell jönnünk. Már csak azért is, mert a sok élményhez, amit ez a hely tartogat számunkra, kevés lesz egy nap. Ráadásul szállást is könnyen találunk a faházas ifjúsági tábortól egészen a négycsillagos hotelekig.

Látogatásunkat érdemes elsőként a város jelképének számító Öregvárnál kezdeni. Ám vigyázat! A látvány és hangulat annyira megkapó, hogy nehéz lesz továbbmenni: az eredetileg is pihenőlaknak épült 14. századi várkastély valóban festői környezetben áll az Öreg-tó partján, fenséges nyugalmat árasztva. Nem csoda, hogy kedvenc pihenőhelye lett Mátyás királynak is. Az épületben ma a Kuny Domokos Múzeum állandó helytörténeti kiállításait látogathatjuk, de igazi főúri hangulatba is csöppenhetünk a gótikus keresztboltozatú lovagteremben járva. Vártúránk végén pedig elfogyaszthatunk egy finom frissítőt a megmaradt vártorony kávézójában, ahonnan elénk tárul a tó csodás panorámája.

Tata szíve és egyik fő vonzereje kétségtelenül maga az Öreg-tó, tekintélyes, 269 hektáros területével, számos lehetőséget nyújtva a vízi sportok kedvelőinek, legyen az kajak-kenu, sárkányhajózás vagy vitorlázás. Ha pedig csak úgy kirándulnánk, a legjobb választás a 7,5 kilométeres tókerülő túra akár biciklivel, akár gyalogosan. Utóbbi abszolút egész napos és garantáltan felüdítő program: a nyugati oldalon hamisítatlan erdei ösvényeken barangolunk majd, a keleti oldalra érve pedig közvetlenül a tó mellett gyönyörűen kiépített parti sétányon tudunk haladni, sőt útközben még a korábban működő tizenöt vízimalom egyikét is megcsodálhatjuk. Ha aztán elfáradnánk, leülhetünk piknikezni egy füves ligetbe, vagy választhatunk a hangulatos, vízre néző éttermek, vendéglők közül.  Itt kell megjegyeznünk: a vakáció elmúltával is érdemes a tóra látogatni: az őszi Vadlúd Sokadalom idején páratlan látvány a telelni érkező akár 40 ezer vadlúd, egyéb vízimadár vonulása és vízre szállása.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!