hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A homok aranya
Immunerősítő nagyágyú

2016. 09. 24.
A homoktövis sarjtelepes, lombhullató, szélporozta tövises cserje vagy fa. Az ezüstfafélék (Elaeagnaceae) családjába tartozik, a tengerpartok homokdűnéin, homoktalajon, folyó- és patakhordalékon növő, kétlaki növény. Az északi féltekén a mérsékelt és szubtrópusi övben él. Elterjedésének határai a Brit-szigetektől kelet felé Japánig és a Himalájáig tartanak. Eredetileg Nepálból terjedt el Eurázsiában az utolsó jégkorszak után. Magyarországon régebben több helyen is előfordult, főleg a Szigetközben voltak nagyobb állományai. Napjainkban egyedül Újpesten élnek természetes populációi. 1974 óta védett az újpesti állomány.

A homoktövist a gyümölcstermő, valamint a gyógy- és a fűszernövények közé egyaránt besorolják. A belőle készült termékek úgynevezett „biokorrekciót” végeznek: pótolják szervezetünk szükségletét bioflavonoidokból, zsírban és vízben oldható vitaminokból, ásványi anyagokból, diétás rostokból és más bioaktív anyagokból. Mindezt komplex, jól felszívódó, természetes étrend-kiegészítő formájában.

Egyes szakirodalmi adatok szerint a homoktövis hatóanyagai gátolják a daganatok növekedését, ezenkívül gyulladáscsökkentő, fájdalomcsillapító hatásúak, javítják a szívműködést, védik a májat, erősítik az immunrendszert, valamint elősegítik a seb hámosodását, ennek következtében meggyorsítják a sebgyógyulást.

A növény részeiből származó értékes alapanyagok hasznosítása egy csaknem hulladékmentes feldolgozási technológia révén válik lehetővé. A bogyóból kivont gyümölcslé kissé kesernyés, de rendkívül tápláló ital, ezért dietetikai szempontból jól alkalmazható: étvágyserkentőként az étvágytalan és a daganatos betegeknél. A homoktövisnek a termését és a levelét, valamint a magból kinyerhető olaját használják gyógyászati célokra. Termése augusztus elejétől szeptember végéig érik be. Dércsípetten édessé válik az amúgy kesernyés, savanykás gyümölcs.

Tovább olvasná? Hetilap tartalmainkat előfizetést követően belépéssel eléri.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!