hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A homok aranya
Immunerősítő nagyágyú

2016. 09. 24.
A homoktövis sarjtelepes, lombhullató, szélporozta tövises cserje vagy fa. Az ezüstfafélék (Elaeagnaceae) családjába tartozik, a tengerpartok homokdűnéin, homoktalajon, folyó- és patakhordalékon növő, kétlaki növény. Az északi féltekén a mérsékelt és szubtrópusi övben él. Elterjedésének határai a Brit-szigetektől kelet felé Japánig és a Himalájáig tartanak. Eredetileg Nepálból terjedt el Eurázsiában az utolsó jégkorszak után. Magyarországon régebben több helyen is előfordult, főleg a Szigetközben voltak nagyobb állományai. Napjainkban egyedül Újpesten élnek természetes populációi. 1974 óta védett az újpesti állomány.

A homoktövist a gyümölcstermő, valamint a gyógy- és a fűszernövények közé egyaránt besorolják. A belőle készült termékek úgynevezett „biokorrekciót” végeznek: pótolják szervezetünk szükségletét bioflavonoidokból, zsírban és vízben oldható vitaminokból, ásványi anyagokból, diétás rostokból és más bioaktív anyagokból. Mindezt komplex, jól felszívódó, természetes étrend-kiegészítő formájában.

Egyes szakirodalmi adatok szerint a homoktövis hatóanyagai gátolják a daganatok növekedését, ezenkívül gyulladáscsökkentő, fájdalomcsillapító hatásúak, javítják a szívműködést, védik a májat, erősítik az immunrendszert, valamint elősegítik a seb hámosodását, ennek következtében meggyorsítják a sebgyógyulást.

A növény részeiből származó értékes alapanyagok hasznosítása egy csaknem hulladékmentes feldolgozási technológia révén válik lehetővé. A bogyóból kivont gyümölcslé kissé kesernyés, de rendkívül tápláló ital, ezért dietetikai szempontból jól alkalmazható: étvágyserkentőként az étvágytalan és a daganatos betegeknél. A homoktövisnek a termését és a levelét, valamint a magból kinyerhető olaját használják gyógyászati célokra. Termése augusztus elejétől szeptember végéig érik be. Dércsípetten édessé válik az amúgy kesernyés, savanykás gyümölcs.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!