hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Multikulti és hipertolerancia
A Star Trek-univerzum párhuzamos világai

2016. 08. 14.
A Star Trek a filmtörténet egyik monumentális vállalko­zása. Időben és térben is az. A fél évszázados márkanév­hez tartozó tévésorozatok, majd mozifilmek rendre vissza­tükrözték a kort, melyben készültek. A legújabb részben (Mindenen túl) ennek megfelelően a békés, jóléti világ elpusz­títására kerülne sor egy elszánt és megkeseredett pusztító által, akiben korunk terroristájára ismerünk. És akit egyedül - az immár a melegházasságot is képviselő – Enterprise űrhajó legénysége állíthat meg.

Az űrben régóta kalandozó emberiség békés Föderációban él a barátságos fajokkal. Az államszövetség (unió) határain azonban időről időre barbárok kopogtatnak. A Föderáció zászlóshajója, az Enterprise ekkor odasiet, és megoldja a helyzetet; a békesség helyreáll, az egység növekszik, a tudomány és a józan ész ismét diadalmaskodik.

Mivel a sorozat a hatvanas években, a hidegháború idején született, a fő ellenség, Klingon Birodalom nyilván a Szovjetunióra emlékeztetett. Bár a rendszerváltozás után a történet szerint is kiegyeztek vele, az újabb részekben újabb vészek törnek az EU és a kommunista álom (pénz nincs, a tudomány és haladás a fő érték) szintézisé­nek tűnő államszövetségre. Médiakutatók csemegéje lehetne, hogy a nyugati világ népszerű, tömegszórakoztató termékeiben (James Bond, Transformers stb.) hogyan és miért jelennek meg az aktuális nemzetközi politikai viszonyok. Kevéssé valószínű, hogy kormánymegrendelésre, hiszen ez diktatúrák esetében lenne természetes, inkább az eladhatóság miatt. Kétségtelen, hogy a híradókból ismerős történések és félelmek meseszerű körítésben vonzzák a nézőket – jólesik komfortban borzongani, így vezetni le a mindennapok nyűgeit. Az extrémsportok mechanizmusa hasonló, az óvatos duhajok pedig – mint e sorok írója – egy kalandparkban is átélik e hatást.

Kirk kapitány csapata a mélyűrben (ez olyan misztikus) hajózik évek óta, majd kiköt Yorktownban, egy pazar űrszigeten, amihez hasonlót az Elysiumban láttunk. Itt a látványt négyzetre emelték, a műbolygó (neve a függetlenségi háború győztes csatájára utal) pedig maga Amerika. Vagyis annak Obama-párti fele – ahogy ez utalásokból látható. ­

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!