hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Már 50 éve virágoznak!
Jubileumi Virágkarnevál a cívisvárosban

2016. 08. 18.
Debrecenbe kéne menni, de most kivételesen nem pulykakakasért, hanem a régió legnagyobb és hazánk egyik leg­nép­szerűbb, leginnovatívabb turisztikai eseményére, melyet öt évtizede rendeztek meg először, idén pedig augusztus 13. és 21. között tartják. Jóllehet három évszám kimaradt a virágünnep történelemkönyvéből, a kezdetektől fogva a látvány és a hagyományok mellett a béke és barátság üzenete is motiváló erőként hatott. A minden évben megújulni képes egyhetes fieszta csúcspontja a hagyományos virágkocsis felvonulás és a tűzijáték. Minderről Kerekes Sándor, a karnevált szervező cég kommunikációs vezetője mesélt.

Úgy tűnik Magyarországon a Virágkarnevál végleg összenőtt Debrecennel. De honnan indult, miért és hogyan rendezték meg először?

– A múlt század elején, 1900 augusztusában a Debreczeni Polgári Kerékpáros Egyesület választmánya gyűlést tartott, melyen az egyesület tagjai elhatározták, hogy szeptemberben országos kerékpárversenyt rendeznek az egyesület új pályaterén – adta hírül a Debreczeni Újság. A verseny fénypontja a „nagyszabásúnak tervezett virágcorso, amelyet sok ízléssel, pompával akarnak megvalósítani”. Ezen a virágkorzón készülhetett az a fénykép is, amelyen egy kackiás bajszú ifjú áll bokrétával díszített biciklije mellett, amely a „kerékpár virágcorso és csata” emlékére készült.

1905 májusában felhívás jelent meg a Debreceni Mentő  Egyesület alapítására. Ekkoriban ugyanis a 80 ezres Debrecenben, ha valakit baleset ért, időbe telt, míg orvost kerítettek. Az egyesület 1905. június 14-én megrendezte a virágkocsikorzót a város főutcáján azért, hogy a bevételből mentőkocsit vásároljanak. A menet, amely 23 kocsiból állt, a Simonyi úton haladt, ahová nézőként csak jeggyel lehetett bejutni. Élén Debrecen város fogata haladt, a bakon a város színeit viselő hajtóval és hajdúval, a díszítés is kék búzavirág és sárga akác volt. A nézők virágesőt zúdítottak a látványos kocsisorra. A zsűri az első díjat Debrecen város fogatának, a másodikat a Lawn Tennis Társaság fehér kocsijának ítélte. A tulajdonosok azonban lemondtak a díjról, így azután Fisch Ernő margarétás és Szunyogh Sándor vadrózsás fogatát díjazták. A legnagyobb tapsot a mentőkocsi kapta, ami szintén felvonult. A bevétel szép összeget tett ki: 1600 korona volt.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!