hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Támadnak a pollenek

2016. 05. 12.
Az allergia jelei – orrfújás, köhögés, kaparó torok, tüsszögés – nagyon hasonlóak lehetnek a megfázás tüneteihez. Így, aki nem sejti magáról, hogy allergiás, azt hiheti, csak egy náthát szedett össze. Attól függően, hogy az allergiás reakció mely szervben történik, egyéb tünetek is jelentkezhetnek: például a légutak és a szem gyulladása, szemviszketés, könnyezés, nehéz légzés, vagy a bőrön megjelenő kiütések. Ezek a tünetek már okot adnak egy alaposabb kivizsgálásra, amelynek során az allergia kimutatható a vérből, illetve kis mennyiségű allergénnel végzett bőrteszt segítségével.

Ha a fenti panaszok mindig ugyanabban az időben jelentkeznek és szeles, száraz időben, valamint a szabadban fokozódnak, nagy valószínűséggel allergiával van dolgunk. Ilyenkor ugyanis nagyobb a pollenszórás, így az allergiás reakciók is intenzívebbek lehetnek.

A megfázás okozta panaszok néhány nap alatt házi praktikákkal kezelhetők, ám ezzel ellentétben az allergiás tünetek nem múlnak el maguktól, sőt ha nem foglalkozunk velük, akár súlyosabb szövődményeik is lehetnek. A tünetek enyhítéséhez szükség lehet gyógyszeres kezelésre: a panaszokat orrspray-vel, tablettával, asztma esetén hörgőtágítóval enyhíthetjük. Első lépésként érdemes felkeresni egy szakorvost, aki allergiavizsgálat segítségével megállapítja, hogy mely allergének és milyen mértékben okoznak érzékenységet. Így könnyebben megtalálhatjuk a számunkra leghatásosabb kezelési módot, és lehetővé válik, hogy a későbbiekben elkerüljük az olyan, allergiát okozó környezetet vagy anyagokat, amelyekre szervezetünk hasonló módon reagálna.

A leggyakoribb tavaszi allergének közé tartoznak a nyírfafélék (közönséges mogyoró, közönséges nyír), a bükkfafélék (szelídgesztenye, tölgy) és a szilfafélék. Azok, akik ezekre a pollenekre érzékenyek, már áprilistól – sőt az utóbbi években az enyhe telek miatt már korábban is – számíthatnak allergiás reakciókra.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!