hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A kavalkád és a „szent ügy”
Arab Kulturális Napok voltak Budapesten

2016. 03. 17.
Március 7-án és 8-án a Néprajzi Múzeum auláját színes kavalkád töltötte meg, ugyanis Arab Kulturális Napokat tartottak az intézményben. A rendezvényen számos arab ország diplomatái, valamint üzletemberek és a tudományos élet képviselői is részt vettek. A rendezvény védnökei Dr. Nourdine Benomar, a Marokkói Királyság nagykövete és egyben a Budapestre Akkreditált Arab Nagykövetek Tanácsának dékánja, magyar részről pedig Kövér László, az Országgyűlés elnöke voltak. A rendezvényt az Emberi Erőforrások Minisztériuma is támogatta.

A marokkói nagykövet beszédében kijelentette, hogy céljuk az arab kultúra megismertetése a magyar emberekkel, azaz „kizárólag kulturális eseményre” kerül sor, semmilyen politikai és gazdasági színezete nincs. Mint látni fogjuk, a rendezők kifejezetten igyekeztek háttérbe szorítani a radikális iszlám témáját a kiállításon, ám amikor a „palesztin ügyre” terelődött a szó, a visszafogottság többnyire véget ért. A marokkói nagykövet külön a jelenlévők figyelmébe ajánlotta a palesztin standot, majd kifejtette: a palesztin kérdés „szent ügy”, ami „mindig az első helyen fog szerepelni” az arab világ vezetőinek gondolkodásában, és kérte is a jelenlévőket „az ügy” támogatására, majd beszéde végén kijelentette: „nem engedem meg, hogy bárki is a palesztin ügyről egyetlen rossz szót is mondjon”. A jelenlévők részéről ezt lelkes taps fogadta.

Ezután kapta meg a szót Kövér László, aki úgy kezdte, hogy az arab kultúrát illető tisztelet kőbe van vésve. Hangsúlyozta az arab történetírók, tudósok szerepét a magyar történelemben, és az arab tudomány hozzájárulását a világ fejlődéséhez. Hozzátette: az iszlám kevesebb, mint egy évszázad alatt „kulcsfontosságú politikai és civilizációs erővé nőtte ki magát, és töretlen életerővel néz a harmadik évezred elé”. Beszédét Gandhi mondásával zárta, amely szerint minden kultúrának teret kell adni, hogy amennyire csak lehet, színesítse a házunkat, de egyetlen kultúrának sem szabad megengedni, hogy elválasszon minket a hazánktól.

A megnyitó után egyiptomi, algériai, marokkói, jordán, szaúdi, palesztin, katari, jemeni és más standok mutatták be az adott területen élők jellegzetes termékeit, művészeik alkotásait és turisztikai látványosságaikat.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!