hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A kavalkád és a „szent ügy”
Arab Kulturális Napok voltak Budapesten

2016. 03. 17.
Március 7-án és 8-án a Néprajzi Múzeum auláját színes kavalkád töltötte meg, ugyanis Arab Kulturális Napokat tartottak az intézményben. A rendezvényen számos arab ország diplomatái, valamint üzletemberek és a tudományos élet képviselői is részt vettek. A rendezvény védnökei Dr. Nourdine Benomar, a Marokkói Királyság nagykövete és egyben a Budapestre Akkreditált Arab Nagykövetek Tanácsának dékánja, magyar részről pedig Kövér László, az Országgyűlés elnöke voltak. A rendezvényt az Emberi Erőforrások Minisztériuma is támogatta.

A marokkói nagykövet beszédében kijelentette, hogy céljuk az arab kultúra megismertetése a magyar emberekkel, azaz „kizárólag kulturális eseményre” kerül sor, semmilyen politikai és gazdasági színezete nincs. Mint látni fogjuk, a rendezők kifejezetten igyekeztek háttérbe szorítani a radikális iszlám témáját a kiállításon, ám amikor a „palesztin ügyre” terelődött a szó, a visszafogottság többnyire véget ért. A marokkói nagykövet külön a jelenlévők figyelmébe ajánlotta a palesztin standot, majd kifejtette: a palesztin kérdés „szent ügy”, ami „mindig az első helyen fog szerepelni” az arab világ vezetőinek gondolkodásában, és kérte is a jelenlévőket „az ügy” támogatására, majd beszéde végén kijelentette: „nem engedem meg, hogy bárki is a palesztin ügyről egyetlen rossz szót is mondjon”. A jelenlévők részéről ezt lelkes taps fogadta.

Ezután kapta meg a szót Kövér László, aki úgy kezdte, hogy az arab kultúrát illető tisztelet kőbe van vésve. Hangsúlyozta az arab történetírók, tudósok szerepét a magyar történelemben, és az arab tudomány hozzájárulását a világ fejlődéséhez. Hozzátette: az iszlám kevesebb, mint egy évszázad alatt „kulcsfontosságú politikai és civilizációs erővé nőtte ki magát, és töretlen életerővel néz a harmadik évezred elé”. Beszédét Gandhi mondásával zárta, amely szerint minden kultúrának teret kell adni, hogy amennyire csak lehet, színesítse a házunkat, de egyetlen kultúrának sem szabad megengedni, hogy elválasszon minket a hazánktól.

A megnyitó után egyiptomi, algériai, marokkói, jordán, szaúdi, palesztin, katari, jemeni és más standok mutatták be az adott területen élők jellegzetes termékeit, művészeik alkotásait és turisztikai látványosságaikat.

Tovább olvasná? Hetilap tartalmainkat előfizetést követően belépéssel eléri.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!