hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A házasság mint ünnep
Esküvői szokások az ókortól napjainkig

2016. 02. 18.
Farsang van, hagyományos lakodalmi időszak: régen az esküvők ideje, ma az esküvői vásároké, ahol sokan gyűjtik az ötleteket nyári egybekelésük részleteihez. De tudjuk-e, hogy a hagyományosnak, szinte kötelezőnek tekintett esküvői külsőségek többsége voltaképpen mennyire új keletű szokás?

Persze a házasságot, mint az élet nagy és – reméljük – mindenki számára örömteli eseményét már az ókorban is szokás volt vendégséggel, eszem-iszommal ünnepelni, szépen felöltözve megadni a módját. Már a Bibliában is láthatjuk ezt, gondoljunk csak Eszter királyné lakodalmára, Jézus első csodatételére Kánában, vagy azokra a példázatokra, ahol királyi menyegzőhöz hasonlítja Isten országának eljövetelét. Az ünneplés részleteit előíró hagyományok azonban korról korra, helyről helyre nagy változatosságot mutattak.

Csön-csön gyűrű…

Például a jegygyűrű használata már az ókori Rómában is szokás volt, és talán az egyiptomi fáraók koráig visszavezethető, mégis az, hogy az esküvőn a menyasszony is gyűrűt húz a vőlegény ujjára, csak egészen későn, gyakorlatilag a második világháború után terjedt el Európában, érdekes módon Amerikából. A nagy gazdasági válságból sikeresen kilábaló, gazdagodó országban az ékszerészek is igyekeztek előbbre jutni, ezért valóságos reklámkampányt indítottak a férfiak jegygyűrűviselése érdekében. Ugyan eleinte több felekezetben külön feladatot jelentett a dupla gyűrűváltás beépítése az egyházi szertartás rendjébe, de megoldották, és a divatból mára általános szokás lett, ritka példájaként annak, hogy divattrend is tartalmazhat gyakorlati életbölcsességet: egyértelmű jelzést ad.

Tovább olvasná? Hetilap tartalmainkat előfizetést követően belépéssel eléri.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!