hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Új év, új élet?
Hogyan lehet megtartani a fogadalmakat?

2016. 01. 21.
Az új év kezdetével sokan megállnak egy pillanatra, mérlegelik, mi történt előző évben, és friss lendülettel vágnak neki az újnak, az ismeretlennek. És ekkor megfogalmazódik bennük a „fogadom, hogy idén…” kezdetű mondat.

A fogadalomtétel mára egy fogalommá lett az új évvel, hisz az új esztendő sok új lehetőséget hordoz magában, az embereknek meghozza a kedvét a változásra. Habár sokan nem hisznek benne – vagy abban, hogy az újév a legalkalmasabb az ilyen döntések meghozatalára –, január elején mégis emberek milliói tettek különböző ígéreteket a 2016-os évre, hogy az idei esztendő jobb legyen az előzőnél. Honnan ered ez a szokás? Hogyan lehet betartani a fogadalmat? Mi a legalkalmasabb időpont a fogadkozásra?

Eredet

A fogadalomtétel ősi korokra vezethető vissza: a babiloniak minden új év kezdetén fogadásokat tettek isteneiknek, áldoztak nekik, hogy évük sikeres legyen. A mi kultúránkra a Római Birodalom nagyobb hatással volt, hisz január hónapunk a római Janus istenről kapta a nevét, aki az ajtók,

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!