hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A maratonok királynője
New York City negyvenötödször

2015. 11. 05.
New Yorkban évente van egy nap, amikor minden, de tényleg minden a maratonistákról szól: az egyik legnépszerűbb és egyben legnehezebb városi futóversenyt évi rendszerességgel szervezik, hagyományosan minden év novemberének első vasárnapján. A New York-i megmérettetés a nagy számok versenye is: 1970-ben, az első maratonon még csupán 127-en álltak rajthoz – mind férfiak –, közülük 55-en értek célba, a nevezési díj pedig mindössze egy dollár volt. A versenyt mintegy ezerfős nézősereg követte, az első győztes pedig az amerikai Gary Muhrcke volt, méghozzá 2:31:38-as idővel. Miután 1976-ban újragondolták mind a szervezési, mind a marketing- és szponzorációs tevékenységet, a verseny népszerűsége folyamatosan növekedett. Egyre gyakrabban jelentek meg a világ élvonalába tartozó futók, és a nézők is fokozottabban kezdtek érdeklődni a versenyek iránt. Mára a televíziós közvetítéseknek köszönhetően világszerte milliók követik figyelemmel a világ legnagyobb maratonját.

A verseny eddigi történetében összesen 908 408-an lépték át a rajtvonalat, ebből 806 651-en teljesítették is a távot. Ikonja, minden idők egyik legnagyobbja, a nemrégiben elhunyt legendás norvég futónő, Grete Waitz 1978 és 1988 között összesen kilenc alkalommal nyerte meg a versenyt. New Yorkhoz kötődik az eddigi egyik legszorosabb és legdrámaibb maratoni befutója is: 2005-ben Paul Tergat (2:09:30) csak az utolsó lépéseken tudta leelőzni ellenfelét, Hendrick Ramaalát (2:09:31). Szegény Ramaala gyakorlatilag átesett a célvonalon. A  jelenleg fennálló pályacsúcsok: az etióp Tesfaye Jifar ideje 2:07:43 volt 2001-ben; a kenyai Margaret Okayo pedig 2:22:31-et futott 2003-ban.

A táv szabványos, azaz 42,195 kilométer (26,2 mérföld). Az útvonal New York jellegzetes területeit érinti, melyeket természetesen a verseny időtartama alatt lezárnak. A rajt a Staten Islandon van, féltávnál, 21 kilométernél a futók áthaladnak a Pulaski-hídon, majd keresztezik az East Rivert a Queensboro-hídon. Állítólag sok futó számára ekkor jön el a kritikus pont, mert a hídra való felfutás erősen igénybe veszi az állóképességet. A futók 25,5 kilométernél érik el Manhattant, utána észak felé folytatják útjukat, Bronx irányába. Átfutnak Harlemen, majd a Central Park következik, ami már a verseny finisének számít, ezért itt mindig rengeteg néző biztatja a versenyzőket. Végül a szerencsés célba érők a Tavern on the Greennél futnak be. Ami a díjazást illeti: az első befutó férfi és nő 130 ezer dollárt kap (kivéve, ha ugyanaz nyer, aki az előző évben is, mert ez esetben az elsőnek 200 ezer dollár jár), a másodiknak 64 ezer, a harmadiknak pedig 40 ezer dollár üti a markát.

A biztonsági intézkedések egyre magasabb költségeket emésztenek fel, különösen a Bostonban történt terrortámadás után. Így idén is óriási a készültség, a rendőrség legalább hatezer biztonsági kamerát kötött be, és folyamatosan ellenőrzik a maraton teljes útvonalát. A helikopterek a versenyzők felett köröznek majd, a hidakat pedig hajókról fogják felügyelni. A hangulatot 130 együttes, zenekar és énekes biztosítja, akik a maraton útvonala körüli utcákon húzzák a talpalávalót. Mindenféle zenei stílus képviselteti itt magát: dzsessz, blues, rock, pop, gospel, hip-hop, reggae, népzene, soul és világzene is. Nemrégiben egy kiállítás is nyílt a Central Parkban a verseny legemlékezetesebb pillanatairól amatőr és profi fotósok nyertes képeit felvonultatva, melyek a verseny sokszínű arcát tükrözik.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!