hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Hippik, keresők vagy közízlést diktáló tinédzserek?

2015. 10. 02.
Ahhoz, hogy markánsan eltérő kulturális miliőbe születő generációk megértsék egymást, fontos, hogy megismerjék a közeget is, ami az adott generációt körülveszi. A mai 50–70 évesek, a második világháború utáni emberöltőben született népes nemzedék jelentőségét nem lehet figyelmen kívül hagyni, mert a 60-as évek (ellen)kultúrája a 20. és a 21. század egyik legfontosabb szellemi örökségévé vált.

Az 1950-es évek Amerikája egyfajta aranykor volt, amelynek végére a hidegháború enyhülni kezdett, s úgy tűnt, hogy kialakul a nukleáris egyensúly. A második világháború után az országban a gazdaság rohamos fejlődése addig soha nem látott változásokat hozott az életszínvonalban, az Egyesült Államok a világ legerősebb fogyasztói társadalmává lett. Marlon Brando, Marilyn Monroe, James Dean és Elvis Presley voltak az évtized csillagai. Különlegességük, hogy olyanok voltak, mint „egy közülünk a szomszéd házból”, alulról indult egyszerű emberek, akik megvalósították az amerikai álmot.

A gazdasági fellendülés kedvezett a gyerekvállalásnak is, demográfiai robbanás következett be: 1946 és 1964 között hetvenmillió gyerek született az Egyesült Államokban, ők voltak az úgynevezett babyboomerek. A szülők bármit megadhattak a felnövekvő nemzedéknek: színvonalas iskoláztatást, kertvárosi házakat medencével, nagy autókat. A felnövő generáció nagy része fuldoklásként élte meg ezt a gondtalan jólétet, és sokan nem találták helyüket a világban. A Beat-korszak nagy irodalmi művei, Salinger Zabhegyezője, vagy Keronac modern Odüsszeiaként is emlegetett Úton című regénye egy olyan nemzedéket mutat be, amelynek általános életérzése a magány, hősei azt sugallják, hogy nincs helyük az életben, cél és jövőkép nélkül utazgatnak.

A második világháború után született gyermekekből az 1960-as években 70 milliót számláló tizenéves lett. Miközben folyt a sorozás a vietnami háborúba, egyre több fiatal egy másik utat választott: babyboomerek tömegei vándoroltak a nyugati partra, hogy elsajátítsák a hippi életmódot, amelynek részét képezte a szabad szerelem, a kábítószerek és a rock and roll. Ez a háborúellenes generáció ellentétbe került mindazzal, amit szüleik képviseltek. A társadalmi és kulturális életben vissza nem fordítható változásokat idéztek elő azzal a céllal, hogy a „teljes ember” eszményét megvalósítsák, az egyént felszabadítsák az addig elfogadottnak tartott, de egyszeriben elavultnak minősített normák és kötöttségek alól: az abortusz, a fogamzásgátló tabletták széles körben is elérhetővé váltak, a hatóságok tekintélye rohamosan csökkent, és az ötvenes évekhez képest kilencszeresére nőtt a bűnözés. Ungvári Tamás Azok a hatvanas évek című írásában úgy emlékszik vissza, hogy ezeket az éveket egyfajta felszabadulásként élte meg a fiatalság: „Az ifjúságnak vágyai vannak, s ezeknek kielégítése már nem eszköz, hanem cél lett.”

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!