hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Szelfi, a lélek tükre

2015. 08. 28.
Az önarcképkészítés évszázadok óta a képzőművészet és a fotográfia része. Már a 19. században is voltak időzítő funkcióval ellátott kamerák, a kilencvenes években pedig mindennapossá vált az utcai igazolványkép-készítő automaták használata. A „selfie” szó meghatározásának azonban csak gyökere lehet az önarckép, mivel ez nem pusztán egy fotó, amit valaki önmagáról készít és megoszt a világhálón, hanem egyszerre öndokumentáció, önkifejezés és tartalmi kontroll is.

Az Y és Z generációk napi rutinjává váló trend 2010-ben terjedt el igazán, mikor az Apple piacra dobta az iPhone 4-et, az első kétkamerás telefont – írja az Új Nemzedék Plusz. 2013-ban az Oxford szótár az év szavának titulálta a kifejezést, és a következő meghatározással jegyezte be: a selfie egy olyan fotó, amelyet valaki önmagáról készít webkamerával/okostelefonnal, s célja, hogy valamely közösségi platformon a kép megosztható, illetve tovább osztható legyen. A többszereplős önarcképek pedig a „group selfie-k” vagy rövidebben „ussie-k”. (www.oxforddictionaries.com)

A kifejezés terjedésével egyre népszerűbbé vált az okostelefonok új funkciója, divat lett a csücsörítés, grimaszolás, tükör előtti fotózás. A gyorsan terjedő mániát többek között az Instagram is kihasználta, különböző kontraszt és szépítési funkciókkal bővítve az önmutogatás új módszerét. A frontkamerás telefonnal vagy tablettel kézből készített képek egyfajta kontroll vagy tükörfunkciót is ellátnak, a kép részletei is szerkeszthetőek, így a felhasználó a számára tökéletes eredményt oszthatja meg. Dr. Fehér Katalin médiakutató szerint „az újra és újra létrejövő öndefiníciók, önigazolások, önkifejezések, önpromóciók vagy csak az esély megadása a másokkal való kapcsolatfelvételre mind a szelfikészítés mozgatórugói lehetnek. Végül a rendszeresen megosztott szelfik és ussie-k sormintát rajzolnak az egyénről a közösségi hálózatokban”.

Miért tesszük?

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!