hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Itt a dinnyeszezon!
Az utánozhatatlan ízű görögdinnye

2015. 07. 16.
Lehet gömbölyű, hosszúkás, sőt újabban kocka alakú is. Van, aki azért szereti, mert hűtve kitűnő szomjoltó, és van, aki egyszerűen az ízéért kedveli, míg mások azért, mert kalóriaszegény, mégis laktat. De vajon mitől egészséges, meddig jó fogyasztani, hogyan tároljuk, és egyáltalán hogyan ismerjük fel az érett, jó ízű görögdinnyét?

A görögdinnye a tökfélék családjába tartozik az uborkával, cukkinivel és tökkel együtt – habár édes íze miatt sokan gyümölcsnek tartják. Egylaki, földön kúszó szárú növény. Szárai vékonyak, barázdásak és szögletesek, akár 1,5–5 méter hosszúak is lehetnek. Melegigényes, fagyérzékeny növény, az árnyékot és a félárnyékot rosszul tűri. Rendkívül erős, fejlett gyökérrendszere van, az 1–3 méter hosszú gyökerek addig kúsznak a föld alatt, ameddig vizet nem találnak. Az étkezési célra termesztett dinnyének több mint ötszáz fajtája ismeretes. A héja lehet zöld – egyszínű vagy csíkos –, de létezik fekete héjú is, amely a világ legdrágább dinnyefajtája. Alakja szerint lehet gömbölyű, hosszúkás és kocka formájú. Az utóbbit egyébként japán kutatók kísérletezték ki, hogy a dinnyék ne guruljanak el, s kisebb helyen elférjenek. A görögdinnye húsa általában piros, azonban egyre nagyobb teret hódít a sárga bélű fajta is.

Magyarországon a kedvező éghajlati adottságok miatt az egész országban termesztik a görögdinnyét. A legfőbb termőtájak közé tartozik Békés, Heves, Szabolcs, Baranya megye és a Jászság. Az ízletes hazai görögdinnye csak július elején jelenik meg a piacokon. A májusban beszerezhető dinnye még külföldről származik. A görögdinnye eredetét tekintve valószínűleg Afrikából került hozzánk. A 9. században Indiába, míg a 10. században Kínába jutott el, s a 13. században megjelent Dél-Európában is.

A görögdinnye 100 grammja 29 kalóriát, 6,5 gramm szénhidrátot tartalmaz, amely gyorsan felszívódó gyümölcscukor és szőlőcukor. Vitaminok és ásványi anyagok tekintetében kiemelendő, hogy 40 μg B1-vitamint, 20 μg B2-vitamint, 0,70 mg pantoténsavat, 2,2 μg folsavat, 4,9 mg nátriumot, 147 mg káliumot és 15 mg magnéziumot tartalmaz. A 91,5 százalékos víztartalmának köszönhetően kiváló szomjoltó a nyári melegben, ezenkívül a teltségérzetet növelő hatása miatt jól beilleszthető a fogyókúrába is.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!