hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Szolgáló kutyák

2015. 04. 09.
Mindannyian találkoztunk már az utcán olyan vak emberrel, aki mellett szorosan ott sétál egy vöröskeresztes jelzést viselő kutya. De azt már kevesen tudják, hogy mióta és miként is könnyítik meg ezek a négylábú segítők a látássérült gazdik életét. Dr. Mezősi Tamást , a Baráthegyi Vakvezető Kutya Iskola kuratóriumi elnökét kérdeztük.

Kinek a nevéhez fűződik a vakvezető kutyák kiképzésnek meghonosítása Magyarországon?

– Vitéz Lovag Rithnovszky János nevéhez köthető, aki látássérültként az ’50-es évek közepétől kezdett el kutyákkal foglalkozni. Vakvezető kutyák képzéséről a ’60-as évektől beszélhetünk hazánkban. Rithnovszky János több kutyát is kiképzett, maga is ilyen segítséggel közlekedett. Ő írta a témában megjelent első magyar szakkönyvet is. Hosszú küzdelmet vívott az élettel, saját magával és sokszor a világgal. Az ő küzdelmének és évtizedes kutyakiképzői tevékenységének köszönhetjük az alapokat, amelyekre támaszkodva ma már több szervezet foglalkozik vakvezető segítők képzésével.

Milyen céllal hozták létre a Baráthegyi Vakvezető Kutya Iskolát?

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!