hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Mi Utcánk.hu
Kerüljünk közelebb egymáshoz!

2014. 11. 21.
Miért vásárolnánk, ha kölcsön is kérhetünk? Miért pazarolnánk a pénzünket olyanra, amit később alig használunk? Probléma nélkül csereberélhetünk tárgyakat, szívességeket, de kaphatunk híreket is a minket érintő kérdésekben a nyolc tehetséges egyetemista kezdeményezésére létrejött Miutcánk.hu közösségi oldalon, amivel könnyedén megismerhetjük a környezetünkben élőket, mi több, felismerhetjük a jószomszédságban rejlő lehetőségeket.

Megvarrod a szomszéd ingét, cserébe megszereli a vízvezetékedet. Felfúrsz egy képet a falra, míg ő lenyírja a füvet. De a növényültetéstől kezdve, a bringatároló kialakításán át bármi szóba jöhet: szervezhetünk közös autózást is a környékbeliekkel a munkahelyre. Az emberléptékű, átlátható közösségi oldalon keresztül a szerkesztők és tagjaik – egy falu, egy kerület vagy épp egy lakóközösség – ugyanis közvetlenül egymást szólíthatják meg. Mint a lelkes fiatalok vallják: itt az ideje felfedezni a szomszédságban rejlő közös szabadidős lehetőségeket és az együttműködési pontokat: legyen szó garázsvásárról, különféle sportprogramokról, grillpartiról vagy akár közös kutyasétáltatásról. Állítják: a Miutcánk.hu-val játék a szervezés.

Amúgy az ötlet tavaly nyáron fogant meg, amikor is az ötletgazda, Szabó Dávid gyakran fordult apró segítségért a környéken lakó rokonaihoz. Ennek következtében elgondolkodott, hogyha nem laknának egy házban a nagyszüleivel, illetve közvetlen szomszédságban a keresztanyukájával, akkor ezeket az apró kis problémákat hogyan oldaná meg. Arra is rájött, hogy bár tizenöt éve lakik Őrmezőn, nem nagyon ismer itt senkit. Így ugrott be neki rögtön, hogy milyen jó lenne egy olyan közösségi oldal, ahol csak azokkal az emberekkel kerülne kapcsolatba, akik közvetlenül a környékén élnek. A másik meghatározó impulzus pedig onnan jött, hogy amikor a 2013-as árvízi munkálatokban részt vett, illetve csapatot is toborzott, megtapasztalta, hogy milyen nagy összetartás rejlik egy nemzetben, ha baj van.

„Azóta egy társadalmi változás indult el a kezdeményezésünkkel. A széleskörű internethasználatnak és felpörgetett életstílusunknak köszönhetően a szomszédok mára teljesen elidegenedtek egymástól. Kommunikációnk elhalványult, nehezen nyitunk egymás felé, alig szólítjuk meg a másikat az utcán, a lépcsőházban. A Mi­utcánk.hu segítségével a visszájára fordíthatjuk ezt a folyamatot, és könnyedén kialakíthatunk új jószomszédi kapcsolatokat” – fogalmazott a Heteknek Szabó Dávid, majd hozzátette: „Csapatunk célja, hogy az emberi segít-ségnyújtás ne csak akkor kerüljön előtérbe, amikor nagy baj van (például árvíz, vörös iszap, hóvihar), hanem az év 365 napján tudjanak az emberek egymásra számítani. Korunk másik nagy problémája a mérhetetlen pazarlás és az ebből származó környezetszennyezés. Célunk egy olyan kommunikációs felület létrehozása, ahol könnyedén lehet időt, pénzt és energiát spórolni egymással – egymásnak. Mindezt ráadásul úgy, hogy közben a közösség erejével a környezetünkre is pozitív hatást gyakorlunk.”

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!