hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Újságosstand vakoknak
Forradalmi magyar újítás látássérülteknek

2014. 10. 31.
Az életemben volt egy periódus, amikor egyáltalán nem olvastam. Most fél év alatt körülbelül tizenöt könyvet olvastam el, úgyhogy megint rákaptam az ízére.” „A kislányomnak szoktam olvasni, minden nap olvasok neki esti mesét.” „Viszonylag mindenevő vagyok, valamikor cím alapján választok, de olyan is van, hogy ismerőseim ajánlanak” – avat be olvasási szokásaiba Zoltán, Judit és Erika. Az olvasás szeretetén túl az is közös bennük, hogy mindhárman vakok.

A szépirodalmi műfajban egyre több hangoskönyv jelenik meg, ami megkönnyíti a látássérültek kultúrához jutását, a napi sajtó elérése azonban továbbra is gondot okozott. Pedig, ahogy Zoltán is megfogalmazza, „fontos, hogy a weboldalak akadálymentesek legyenek, pláne azok a weboldalak, amelyek a köz javát szolgálják. Ugyanúgy információhoz kell nekünk is jutni, mint bármilyen más, nem fogyatékkal élő embernek”.

Amikor egy látássérült személy újságot szeretne olvasni, akkor vagy egy ismerőssel olvastatja fel magának a lapot, vagy ha épp egy hírportált böngészne szívesen, meg kell vennie a felolvasó szoftvert. Igen ám, de a nem akadálymentesített honlapokon rengeteg felesleges információ is szerepel, amit az olvasógép nem tud kiszűrni, így sok időbe telik a lényeget kihámozni.

Egy magyar innovációnak köszönhetően ezentúl 120 ezer látássérült ember végre önállóan olvashat újságot. Az Alko-soft fejlesztése, az eRikkancs október 15-én, a Fehérbot Napján sajtótájékoztatóval egybekötött bemutatóval debütált a Magnet Közösségi Házban. A szolgáltatáson keresztül a látássérült felhasználó az interneten egy folyamatosan bővülő listából kikeresve vásárolhatja meg és olvashatja el kedvenc újságját – a napilapoktól a bulvárlapokon át a magazinokig. A program a látássérültek által használt képernyőolvasó, illetve képernyőnagyító szoftverekkel tökéletesen működik, könnyen és gyorsan használható.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!