hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A szilva missziója

2014. 10. 31.
Az őszi hónapok beköszöntével a mozgás, túrázás mellett szezonális gyümölcsök fogyasztásával is kiválóan erősíthetjük  immunrendszerünket. Különösen ilyenkor érdemes odafigyelni a vitamin- és ásványi anyag bevitelre. Amilyen gyakran csak lehet, kerüljön az asztalra tipikus szezonális zöldség és gyümölcs, például a kék szilva, mely az őszi gyümölcskosár üde színfoltja.

A szilva a rózsafélék családjához tartozó csonthéjas gyümölcs. Őse valószínűleg egy a mainál sokkal savanyúbb és szárazabb gyümölcs volt, őshazájának a Földközi-tenger keleti medencéjét valószínűsítik. A rómaiak is kedvelték a szilvát: Kis-Ázsiából és a Kaukázus vidékéről hozták magukkal, majd terjesztették el szerte Európában, ahol a mérsékelt égövön mindenhol megterem. Fája nem igényel különös gondozást, metszést, permetezést, mégis megtermi gyümölcsét.

A kifejlett, egészséges szilvafák termésmennyisége 40-50 kg is lehet, de átlagosan évente – személyenként – hat-hét kiló gyümölcsöt fogyasztunk a szilvafélékből. Az érett szilvát fehéres, halványkékes hamvasságot adó viaszréteg fedi, ami a gyümölcsöt megvédi a kiszáradástól, s egyben a frissességének a garanciája is. A kellően érett szilva keményebb vagy puhább is lehet, de mindig feszes, fényes héjú, üde illatú és élénk színű. A sárgás vagy zöldes ringlókat is a szilvákhoz szokás sorolni. Összesen mintegy kétezer fajtája ismert. Formájukat tekintve vannak hosszúkásak, tojás alakúak és gömbölyűek is. Megkülönböztetjük őket magvaváló vagy nem magvaváló jellegük, valamint érési idejük alapján is. A hazai szilvatermés szezonja júliustól októberig tart. A hazai zamatos fajták sokoldalúan felhasználhatók; például a nagy, gömbölyű, zöldes húsú szilvát főként étkezési célra (nyersen), az apróbb, de aromás fajtákat szilvás gombócnak és sütemények elkészítéséhez vásároljuk.

A friss szilvát magas víztartalom jellemzi (körülbelül 85 százalék). 100 gramm gyümölcs (besztercei) 58 kcal (244 kJ) energiát tartalmaz. Szénhidráttartalma 13 gramm körüli. Vitamintartalma közül az A-provitamin, a B-vitamincsoport tagjai, továbbá a C- és E-vitamin érdemelnek említést. Nagyobb mennyiségben tartalmaz ásványi anyagokat (kálium 240 mg, foszfor 30 mg és magnézium 16 mg) és cinket. A növényi antioxidánsok közül színanyagokat és flavonoidokat; rutint és quercetint tartalmaz jelentősebb mennyiségben. Az említett anyagoknak köszönhetően fogyasztása elősegíti az immunrendszer és az ellenálló képesség fenntartását, védőhatású lehet a szív- és érrendszeri megbetegedésekkel szemben. Élettani hatásai tekintetében igen fontos szerepe van a rost és a szorbit tartalmának egyaránt. A magas  élelmi rost tartalma (5,7 g / 100g) – amelynek jelentős része cellulóz – segít a székrekedés megelőzésében, leküzdésében. Különösen az aszalt szilvának magas a fajlagos rost-, gyümölcscukor- és cukoralkohol tartalma. A szilvának a székletürítést segítő hatásán kívül a vízhajtó hatása sem ismeretlen. Az energiaszegény étrendbe való beépíthetőségének a szénhidráttartalma szab határt, de napi 10-15 dkg friss szilva fogyasztásáról a fogyókúrázóknak sem kell lemondaniuk.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!