hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Matrackisokos

2014. 10. 02.
Senki sem szeret fájós háttal, kialvatlanul vagy elgémberedett végtagokkal felkelni. Pedig egy rosszul kiválasztott matraccal hosszú évekre álmatlan éjszakákat vagy akár gerincproblémákat is szerezhetünk magunknak. Vásárlás előtt fontos, hogy kellő időt fordítsunk arra, hogy több üzletben is megtekintsük a kínálatot, ezáltal kisebb eséllyel hozunk elhamarkodott döntést.

Hazánkban a legelterjedtebb és sokak által ismert a kókuszmatrac. Akik a vásárlás során előnyben részesítik a természetes anyagokat, biztosan fontolóra veszik. Előállításakor a kókuszdiót vastag rétegben beborító kókuszrostot egy speciális eljárással leválasztják. A rostokat táblákba préselik és latextejjel összesütik, ez adja a matracban levő kókuszlap rugalmasságát. Ezeket a lapokat különböző vastagságú és keménységű szivacsrétegek közé helyezik. Minél vastagabb a rostlap, annál keményebb a matrac fekvőfelülete. Természetes összetevője mellett fontos szempont, hogy nem szívja magába a nedvességet, és szellőzik. Atka- és molyálló, illetve asztmás megbetegedés esetén is ajánlott. A hátgerincet stabilan alátámasztja, azonban a túl kemény matrac nem ajánlatos, mivel hátfájdalmakat eredményezhet. A kókuszrétegben összepréselt rostok nem fognak felpuhulni, így ha abban reménykedünk, hogy egyszer csak jobb lesz, érdemes inkább lecserélni egy kényelmesebb felületre.

Szintén úgynevezett biomatrac a latex matrac. A naturlatexet a kaucsukfa nedvéből állítják elő. A fa kérgéből csapolt gumitejből habosítás útján könnyed, rugalmas anyagot készítenek. Szerkezetének fő jellemzője az egymással kapcsolatot fenntartó cellák, légjáratok. Ezek gondoskodnak az optimális szellőzésről, jól szabályozzák az alvási hőmérsékletet. A latex matrac abban a pontban süllyed, ahol nyomjuk, és jó alátámasztást ad a test érzékeny pontjainak. A kókusz- és latexrétegek társíthatók egymással, számtalan rétegvastagság és kombináció létezik.

A hideghab matracok alapanyaga az úgynevezett poliuretán hab, melyet további összetevőkkel vegyítenek. Fontos tudni, hogy minél nehezebb a hideghab a gyártás során, annál jobb minőségű matrac készül. Ezt a csomagoláson a feltüntetett habsűrűségből tudhatjuk meg, a szám tehát nem a keménységet jelzi, hanem a tartósságot. (A túl alacsony habsűrűségű matrac hamarvkigödrösödik.) Magyarországon gyártott matracok esetében 30-35 kg/m3 szokott lenni az átlagos érték, nyugaton ennél magasabb habsűrűség jellemző, de magyar pénztárcának ez már nehezen elérhető árkategória.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!