hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A Tóvidék varázsa
Őszi kalandozás a Lake Districtben

2014. 09. 28.
Az angol vidék hallatán sokakban leginkább a Jane Austen-filmekben gyakran látható folyton esős, romantikus, épphogy dimbes-dombos angol táj képe ötlik fel. Ezúttal azonban egy kicsit más Angliát mutatunk be, egy olyan helyet, ahol a tágas völgyek fölé kopár, sziklás ormok emelkednek, a csúcsokról alátekintve kisebb-nagyobb tavak töltik ki a völgyeket, fehér, néhol fekete bárányok legelnek és a fű természetesen épp olyan zöld, mint mindenhol a szigetországban.

A Lake District (Tóvidék) egyike Anglia legfestőibb vidékeinek. A skót határhoz közel, Anglia északi részén, Cumbria megyében található. A nagyjából ovális alakú terület kelet-nyugati irányban 51 kilométer, észak-déli irányban pedig 64 kilométer hosszú, tavakkal tagolt hegyvidék. A hosszanti tavak a terület közepétől sugárirányban kifelé terülnek el. Összesen tizenhat nagyobb tó, tucatnyi kisebb tavacska és tengerszem közül valójában csak egyet hívnak angolul tónak (Bassenthwaite Lake), a többit a „mere” vagy „water” szavakkal illetik. A 10. századi viking hódítóktól kapta a legtöbb tó a nevét (innen a „water” is), azonban máig fellelhető a kelta vagy cumbriai, illetve normann és óangol (lásd „mere”) eredet is.          

A terület az embe­rek képzeletében nagyon sokáig ismeretlen, vad, veszélyes vidékként élt, ahol félelmetes óriások laktak, melyek dühödve szórták szét a hatalmas sziklákat. Ma már tudjuk, hogy ezeket a gleccserek szállították mai helyükre. A 18. század elejéig valóban alig látogatott hely volt, egészen addig, amíg a híres tavi költő,William Wordsworth 1810-ben nem publikálta a Guide to the Lakes című turisztikai kiadványát. Ennek hatására a Lake District felkerült a térképre, és megindult a térség idegenforgalma. 1951-ben nemzeti parkká nyilvánították, mára a legnagyobb az Egyesült Királyságban, évente több millióan látogatják. A terület nagy része magánkézben van, kisebb részben a National Trusthöz (nemzeti örökségvédelemhez) tartozik.

A hegyeket elsősorban a jég formálta, tipikus U alakú völgyek sorát láthatjuk ezen a vidéken. A jég vájta völgyek egy részét ma tavak töltik ki. A hegytetőkön lévő kisebb mélyedésekben apró tavacskák, lápok ülnek, a hatalmas U alakú völgyekben pedig hosszanti, keskeny tavak terülnek el, melyeken gyakorta egy-egy folyó is keresztülfolyik. A leghosszabb tó a Windermere, 16 kilométeres hosszával egyúttal a legnagyobb, a Wastewater pedig a legmélyebb (80 méter) tava Angliának. A legekben nem szűkölködő tóvidéken található Anglia teteje is, a kopár Scafell Pike a maga 978 méterével. A tavak egy részében nem szabad megmártózni, ugyanis a vízben lévő kékalga olyan toxinokat termel, amelyek veszélyesek az emberre és az állatokra. Különösen azoktól a tavaktól tartózkodjunk, amelyeken nem folyik át folyó, így nem cserélődik a vizük.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!