hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A háborút látva értékelni tudjuk a békét
Túl van az ötvenezer letekert kilométeren Zelei József békenagykövet

2014. 08. 28.
Tizenhét túra négy kontinensen, ötvenöt országot és több mint ezer várost érintve – ezekkel a számokkal lehet illusztrálni Zelei József kerékpáros békenagykövet világszerte egyedülálló teljesítményét. „Békekönyvében” több ezer aláírás található államfőktől, politikusoktól, űrhajósoktól, királyoktól, hercegektől. Idén nyáron az első világháború emlékére tekert egy Békés Európáért.

2004-ben is ugyanezért a célért kerekezett. Mi a hajtóerő?

– Mindig is érdekelt a történelem. Elmúltam már harminc éves, amikor először elhatároztam, hogy egészen az ukrán határig, az első világháború keleti frontjának vonaláig tekerek és meglátogatom a Przemyśl erődöt, mely Antwerpen és Verdun után a harmadik legnagyobb erőd Európában, ahol a helyi méltóságokkal megkoszorúztam az elesett magyar hősök emlékművét. Az idei 17. kerékpáros béketúrám az első világháború 100. évfordulója emléke előtt tisztelgett. Ezt a túrát a Doberdónál hősi halált halt dédnagyapámnak és minden katona emlékének ajánlottam, akik az első világháborúban harcoltak, illetve életüket adták a hazáért. Meggyőződésem szerint foglalkoznunk kell a háborúval, hogy értékelni tudjuk a békét, hiszen a történelem megismétli önmagát.

Idén honnan indult? Mi volt a menetrend?

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!