hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Félretenni napi 200 forintból

A szegénység és a gyermekmunka ma is általános jelenség a világ számos fejletlen országában. Nem is gondolnánk, hogy a bangladesi ifjúság számára a bevételük megmentése nagyobb kérdés, mint az, hogy munkába kell-e állniuk vagy sem. Ezek a gyermekek nem csupán a mindennapi megélhetésért, hanem a jövőjükért is komoly küzdelmet folytatnak. Mióta a Save the Children alapítvány önkéntes szervezete pénzfelügyeletet biztosít számukra, a nyomor és a megtakarítás már nem paradox fogalmak.

A közelmúltbeli bangladesi gyártüzek és a Dakkában összeomlott gyárépület vitathatatlanul rámutattak arra, milyen körülmények között és milyen áron dolgoznak a bangladesi textilipar rabszolgái. Arról azonban kevés szó esik, hogy a gyermekmunkára kényszerülő utcagyerekek milyen nehézségekkel néznek szembe, ha takarékoskodni szeretnének keresetükkel.

A világon Bangladesben a legolcsóbb a textilipari munkaerő, aminek következtében az ország várhatóan a világ legnagyobb textilexportőre lesz a következő hét éven belül. A beszerzési árakat keményen lealkudó Európa is cinkos a bérek mesterségesen alacsonyan tartásában. A gazdaságilag legelmaradottabb országokra érvényes uniós szabályozás, az „Everything but Arms” (EBA, azaz „Fegyverek kivételével minden”) értelmében a fejletlen országokból érkező valamennyi importtermék vámmentességet élvez, amivel az EU a visszamaradott országok exportját és gazdaságát kívánja fellendíteni.

A gyermekmunka, a gyermekek kizsákmányolása globalizált világunk egyik legkomolyabb problémája. Ma már több mint húsz egyezmény és számos szervezet létezik ennek felszámolására, a feladat azonban összetett. Sok család számára a gyermekeik dolgoztatása elengedhetetlen a megélhetéshez, ugyanis csak ez jelenti számukra az alternatívát az élelmiszer szeméttelepen való felkutatásával szemben. A munka miatt kieső oktatás hiánya és a robot terhe mindenhol a gyermekek egészségügyi és mentális fejlődése kárára megy, így a nyomor újratermeli önmagát. Banglades is ebben a cipőben jár.

Tovább olvasná? Hetilap tartalmainkat előfizetéssel vagy belépéssel tudja elérni.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!