hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A Google és a melegek

2014. 06. 30.
Informatika, csúcstechnológia, technika - olyan szakterületek, amelyek képviselői egy dinami­kusan fejlődő húzóágazat tagjai. Termékeiket szinte mindenki is­me­­­ri és használja, de rend­szeresen hallunk az újabbnál újabb ötle­tekről, melyekkel ezek a cégek valamennyi modern társa­dalmat átmozgatnak. Ez az innovativitás azonban az éremnek csak az egyik oldala. Kevesen gondolnánk ugyan­is, hogy ezek a technológiai cégek fontos szerepet játszanak, sőt zászlóvivői az LMBT (Lesz­biku­sok, Melegek, Biszexuálisok és Transzneműek) mozgalomnak.

A Szocsiban megrendezett olimpia alkalmából a Google kiadott egy doodle-t (az a kis rajz, amire a keresőoldalon a cég logóját különleges alkalmakkor lecserélik). Ebben a cég neve és az olimpiai sportágak ábráinak háttérszíne a melegmozgalom zászlajának színeit adja vissza, és hogy a célzás egyértelmű legyen, még az Olimpiai Charta egy idézete is az oldal aljára került, amely hangsúlyozta: „Minden egyénnek rendelkeznie kell a lehetőséggel, hogy mindenféle diszkrimináció nélkül sportoljon az olimpia szellemében, amely kölcsönös megértést, szolidaritást igényel.” A kereső felülete egyébként nem először volt a meleglobbi eszköze: 2008 óta minden év júniusában az úgynevezett „melegbüszkeség” hónapján a keresősávon valamilyen módon megjelenik a szivárványos zászló.

A Google kötelékeiben dolgozók egyébként annyira „egyenlők”, hogy a homoszexuális alkalmazottakra külön kifejezést kreáltak. A gaygler olyan személy, aki Google alkalmazott (googler) és az LMBT-közösség tagja (gay). Továbbá ezek szellemében céges szinten évente részt vesznek a melegbüszkeség-mozgalom felvonulásán, amin saját Google-busszal is vonulnak. Ennek a microsoftos megfelelője a GLEAM (Gay, Lesbian Employees at Microsoft), akikkel kapcsolatban fontos tény, hogy náluk már a cég Issaquah-ban található campusán gond nélkül lobog az amerikai és washingtoni zászló mellett az LMBT-lobogó.

A Life at Google (Élet a Google-nél) csatornán így nyilatkoztak a googlerek: támogatják a homoszexuális házasságot, de a minden év végén elkészített Zeitgeist (korszellem) című évi visszatekintőikben is rendre megemlékeznek az LMBT-mozgalomról. A Lesz ez jobb is projektben is részt vettek, amelynek keretében homoszexuális felnőttek szólnak az LMBT-fiataloknak, hogy ne érezzék kirekesztve magukat, ne adják fel a félresiklott identitásukat, mert az életük egyre jobb lesz. A projektben több száz magánszemély, iskola és cég is részt vett, mint például az Apple, a Facebook, a Microsoft, a Pixar, a Ford, a Disney, továbbá a Fehér Ház alkalmazottai, a Yale, a Harvard, az Oxford Egyetem hallgatói, illetve Barack Obama is.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!