hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Rezsicsökkentés kútfúrással
Ha nem akarsz a hálózattól függni…

2014. 05. 24.
A jó idő beköszöntével egyre többen veszik ismét használatba a kertjüket, illetve látogatnak el a nyaralójukba. Azokon a helyeken, ahol alkalmas a talaj erre, a magas vízszámlák miatt célszerű lehet vezetékes víz helyett kúttal locsolóvizet nyerni. Egy jó vízhozamú kúttal a vízdíj jelentős része megspórolható, és vízfelhasz­nálástól függően a kiépítésének a díja hamar megtérülhet.

Azoknak, akik kútépítésen gondolkodnak, számos tényezőt kell figyelembe venniük ahhoz, hogy a lehető legjobban el tudják dönteni, milyen kutat rendeljenek. A legfontosabb kérdés, hogy mire használják majd a kútból nyert vizet. Locsolásra, autómosásra, esetleg toalettöblítésre, mosásra vagy emberi fogyasztásra, konyhai célokra szeretnék-e felhasználni? Hiszen ennek megfelelően kell a kutat kialakítani, hogy a földből talaj- vagy rétegvizet nyerjünk. A talajvíz a felső vízzáró réteg felett helyezkedik el, kizárólag öntözésre használható, általában fogyasztásra alkalmatlan, tekintettel arra, hogy szennyeződéseket is tartalmaz. A rétegvíz emberi fogyasztásra legtöbbször alkalmas, az első vízzáró rétegtől legalább egy vízzáró réteg különíti el, minél mélyebb rétegből való a víz, annál tisztább. Tehát locsoláshoz döntően talaj- vagy csapadékvíz, emberi fogyasztásra rétegvíz használható.

A következő fontos kérdés, hogy ásott vagy fúrt kutat válasszunk-e. Az ásott kút segítségével nyert víz emberi fogyasztásra alkalmatlan, hiszen legtöbbször a talajvíz összegyűjtésére szolgál (jellemzően 10-15 méter mélyről). Egy kút ásása több hetes vagy akár hónapos munka. Falát rendszerint betongyűrűvel vagy téglával rakják ki. Az ásott kút vízszintje rendkívül változó, leginkább a csapadékmennyiségtől függ, így nyáron – amikor a leginkább használnánk – nem ritka, hogy kiszárad. Emellett némi veszélyforrást is jelent gyerekeknek, kis­állatoknak, ezért folyamatosan lefedve kell tartani. Bizonyos időközönként (használattól függően) az ásott kutakat tisztíttatni kell, ilyenkor a vizet kimerik, az aljáról a szennyeződéseket a felszínre hozzák, majd fertőtlenítik. Nagy előnye az ásott kútnak, hogy nem igényel szivattyút, akár vödörrel is ki lehet merni belőle a vizet.

Kútfúrást pár métertől akár több száz méter mélységig vállalnak a kivitelezők, attól függően, hogy talaj- vagy rétegvíz elérése a cél. Előnye, hogy a kútfej zárt, így nem balesetveszélyes. Vízellátása folyamatos, akár több száz köbméter vizet is képes biztosítani, melyet szivattyúval lehet a felszínre hozni.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!