hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Kajasokk
Hároméves felnőttek

2014. 01. 31.
Bár sok szülő úgy érzi, teljesen egész­séges ételeket ad gyermekeinek, a Magyar Gyermekorvosok Társasá­gának (MGYT) tapasztalatai ezzel ellentétesek. Igaz, ezért az anyukák sem különösebben hibáztathatók, hiszen a felvilágosításukhoz szük­séges szakmai ajánlás csak 2012-ben született meg. A 2010–2012 között végzett felmérések alapján úgy tűnik, az 1–3 éves korosztály leginkább apró felnőttként táplálkozik, pedig az orvosok bevallása szerint, ha ebben a korban elrontjuk a kisgyermek táplálását, akkor az vissza­fordít­hatatlan egészségügyi következményekkel járhat.

Az MGYT többfordulós kutatásai alapján derült fény arra, hogy a kisbabák étrendje a fogaik megjelenésével nagyon gyakran a finomabb átmenet nélkül átvált a bébiételekről a felnőtt menüre. Dr. Király Balázs gyermekorvos rávilágított arra, hogy az 1-3 éves gyermek nem kis felnőtt, szervezete még nincs felkészülve a számára sok esetben túlzottan cukros, zsíros, sós ételekre – a legjobb megoldás a külön főzött koszt lenne. A megkérdezett interjúalanyoknak azonban csak negyede főz külön ételt a kisgyermekének, a kicsik 91 százaléka kap a felnőttek ételéből is, 65 százalékuk pedig csak azt kapja, amit a család többi tagja.

Király szerint a túl sok só magas vérnyomás kialakulásához vezethet, és a vesét is terheli, a mértéktelenül fogyasztott cukor pedig cukorbetegséget, elhízást, krónikus szív- és érrendszeri problémákat eredményezhet. Mivel a gyerekek emésztőrendszere folyamatosan fejlődik, amit ebben a korban esznek, az kihat a későbbi állapotukra is a szakember szerint. A rossz táplálkozási szokások visszavetik a fizikai és szellemi teljesítőképességet is. A túlzás általában káros: akár a túlzott fehérjefogyasztás is elhízáshoz vezethet.

A felmérésbe bevont szülők 80 százaléka biztos volt abban, hogy egészségesen táplálja csemetéjét, ám ez sok esetben napi néhányszori zöldség-, gyümölcsfogyasztást jelentett. Emellett viszont a gyerekek kétharmada kapott naponta édességet (csokoládé, keksz, túró rudi, puding), pedig bölcsődésként még egyáltalán nem kellene hozzáadott cukrot tartalmazó ételt fogyasztaniuk. Zagyva Enikő piackutató elmondása szerint a megkérdezettek 62 százaléka azt gondolja: „egy kis nasi senkinek sem árt”, 42 százalék szerint ez hozzátartozik a gyerekek étrendjéhez.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!