hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Beszélő babakezek

2014. 01. 31.
Fényes délelőtt egy művelődési ház puritán berendezésű tan­termében. Sorra érkeznek a tanfolyam résztvevői: az idő­sebbek saját lábon, a fiatalabbak babakocsiban, a legkisebbek hordozókendőben. Hamarosan megtelik a szőnyeg kúszó-mászó, tipegő tanítványokkal és lelkes szüleikkel. Babajelbeszéd-kurzuson vagyunk.

Zentai Kata, a Beszélő Babakezek foglalkozás vezetője ciklámen-fehér pöttyös, gurulós táskájával olyan benyomást kelt, mint valami 21. századi Mary Poppins. A gyerekek szájtátva figyelik, ahogy Kata a ciklámen táskából újabb és újabb tematikus zsákokat húz ki, azokból pedig egymás után kerülnek elő Kata segítői: a plüssállatok, gyümölcsmakettek és egyéb izgalmas kellékek. Minden zsák tartalmához saját kerettörténet, mondóka, ének tartozik, és az azokat kísérő kézmozdulatok, vagyis a babajelek.

Az egyik legnépszerűbb kellék a verklis dobozban alvó bohóc, aki a muzsika utolsó taktusára ébred fel és ugrik ki a dobozból. (Ez alatt a fél perc alatt máris elsajátíthatjuk az „alszik”, „zenél”, „ébred”, „ugrik”, „bohóc” és „még” jeleit.)

A köszöntőénektől az elbúcsúzásig a kulcsfontosságú szavakat jelelés kíséri. Mármint elsősorban a szülők részéről, akik aztán a tanultakat otthon a mindennapi tevékenységekbe ágyazva alkalmazzák tovább a babákkal. Ha mindezt kitartóan és következetesen végzik, babáik nagyjából 9 hónapos koruktól kezdve maguk is aktív jelelésbe fognak. A babák jelkincse akár több száz fogalomra is kiterjedhet, de van, aki csak néhány jelet használ.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!