hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Az okoskártya szemmel tart

2013. 10. 03.
A kormány tervei szerint hamarosan minden személyazonossági okmányt egyetlen kártya vált fel. A cél a használatban lévő igazolványok számának és költségének csökkentése, minőségi szolgáltatások létrejötte. Ugyanakkor több internetes oldal állítása szerint ezek a kártyák egy úgynevezett, nyomkövetésre is alkalmas RFID-chipet tartalmaznak, amelyeket a későbbiekben oktatási intézmények és a BKV beléptető rendszerei is képesek lennének leolvasni.

Az RFID (Radio Frequency IDentification) automatikus azonosításhoz és adatközléshez használt technológia, melynek lényege: adatok tárolása és továbbítása RFID-címkék segítségével. Maga a címke egy kis antennából és egy mikrochipből áll és beépíthető az azonosítani kívánt objektumba, legyen az akár árucikk, akár egy ember. A mikrochipről az adatokat RFID-olvasó segítségével nyerhetjük ki. Ezt a technológiát ma többek között díjfizető, biztonsági és beléptető rendszereknél, vagyontárgyak nyomkövetésére, valamint okostelefonokban is használják.

Ha az interneten keringő híresztelések igazak, a magyar kormány által kibocsátott személyazonossági okmányok már ilyen érzékelővel ellátva jutnak az állampolgárok birtokába, és a diákigazolványokba is ez a chip kerül.

Először a Nemzeti Egységes Kártyarendszer miniszteri biztosát, Vetési Iván urat próbáltuk szóra bírni, de titkárnője állítása szerint folyamatosan értekezletei vannak, úgyhogy nem tud a rendelkezésünkre állni. Hivatalának sajtóosztályától az illetékes Oktatási Hivatalhoz továbbították levelünket. Sajnos ez az állítás nem bizonyult igaznak, mert érdeklődésünkre közölték: semmi ilyet nem kaptak a miniszteri biztostól. Az Oktatási Hivatal (OH) hosszas győzködésre elárulta, hogy az új típusú diákigazolványokban kontaktusmentes MiFare PlusX 4K chip található, ami típusát tekintve a világ összes RFID azonosítóinak több mint 70 százalékát kitevő technológián alapul. Megtudtuk továbbá, hogy „az Oktatási Hivatal nem folytatott arra irányuló vizsgálatot, hogy a chip alkalmas-e az azt tartalmazó kártyát birtokló személy nyomon követésére”, továbbá abban a kérdésben sem kompetensek, hogy az egyes oktatási intézmények vagy BKV-állomások szerelnek-e fel beléptető kapukat adatok leolvasására. Ebben a kérdésben – mondja az OH – az illetékes szervezeteket (intézményi fenntartók, BKK) kellene megkeresni. Megkerestük őket is.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!