hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Mintagazdaság épül a Karancsságban
A munka házhoz ment

2013. 07. 04.
„Hölgyeim és Uraim! Jó lehetőséget kaptak, éljenek vele, és mutassanak példát!” – próbált minél nagyobb nyomatékot adni szavainak a halmozottan hátrányos helyzetű Nógrádi kistérség, Karancsság polgármestere, Tóth Tihamér a Kubinyi-Prónay műemlék kastély kertjében megtartott ünnepélyes megnyitón június 28-án. A pályázati projektnyitó csúcspontja a képzési és foglalkoztatási szerződések aláírása volt. Ezekkel a szignókkal húsz család kenyérgondjai oldódtak meg – stílszerűen szólva – egy tollvonással.A munka mellett kötelezően megszerzendő Ezüstkalászos gazdaoklevél birtokában pedig remélhetőleg örökre.

A nógrádi falucskában futótűzként terjedt el a híre, hogy hamarosan lerakják egy új mintagazdaság alapjait, amely munkalehetőségeket teremt. Már az első napon nyolcvanan jelentek meg a birtok kapujában. Később a dolgozni akarók létszáma 150-re emelkedett. Ez óriási szám ahhoz képest, hogy az 1300 lelkes faluban, ahol minden negyedik lakos cigány származású, a regisztrált munkanélküliek száma 240.

„Karancssági innovatív, kísérleti foglalkoztatási program, önfenntartó szociális mintagazdaság” – ez annak az Európai Unió és Magyar Állam által támogatott pályázatnak a hivatalos neve, amelynek kedvezményezettje a Hit Gyülekezete Szeretetszolgálata (HISZ) lett. A HISZ ötlete annyira merésznek és egyedinek bizonyult, hogy a kiíró változtatás nélkül támogatta.

A pályázaton elnyert támogatásból finanszírozzák a szakmai képzést, a birtok felszerelését és fejlesztését, valamint a munkavállalók bérét. Az országos szinten egyedülálló nógrádi mintaprojekt azt a célt tűzte ki, hogy hosszú távon javítsa a mélyszegénységben élők életkörülményeit.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!