hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Európa tovább öregszik

2013. 04. 25.
Az európai polgár ma leginkább szív- és érrendszeri betegségek miatt hal meg, minden ötödik ember viszont a rák áldozata. A közelmúltban látott napvilágot a WHO-nak (Egészségügyi Világszervezet) az európai régióra vonatkozó legfrissebb egészségügyi felmérése.

53 ország csaknem 900 millió lakójának adatain alapul a 2012-es felmérés. A régió lakossága 1990-hez képest 5 százalékkal gyarapodott. Az előrejelzések szerint ez a szám az elkövetkező években számottevően nem változik: a csökkenő születési rátát (jelenleg már kevesebb, mint 1,75 gyerek jut egy európai nőre) épphogy ellensúlyozzák majd a bevándorlók. „Az, hogy egyre csökken a házasságok és gyermekvállalások száma, azzal van összefüggésben, hogy kevésbé bízunk a házasság »örökké« tartó intézményében” – mondta lapunknak Dr. Almási Kitti klinikai szakpszichológus, aki szerint a statisztikák alapján sajnos a leggyakoribb válóok a hűtlenség. „Abszolút tendencia, hogy a csonka családban vagy válságban lévő házasságokban felnövő fiatalok a negatív példát látva csak ideig-óráig tartják fontosnak a párkapcsolatot, miközben biztonsági intézkedésekben gondolkodnak, mondván, ha nem sikerül, rögtön kilépnek belőle” – tette hozzá a szakember, aki a témáról több könyvet is írt.

Várható élettartam

A régió egészét tekintve 1980 és 2010 között 5 évvel nőtt a várható élettartam (71 évről 76-ra emelkedett), ami elsősorban bizonyos halálozási okok, kockázati faktorok és szociális problémák visszaszorulásának köszönhető. Ugyanakkor nagy különbségek mutathatók ki az egyes országok között: míg Svájcban a születéskor várható élettartam 82,2 év, Kazahsztánban csak 68,7 év. (A WHO európai régiójába az összes volt szovjet tagállam is beletartozik.)

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!