hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Európa tovább öregszik

2013. 04. 25.
Az európai polgár ma leginkább szív- és érrendszeri betegségek miatt hal meg, minden ötödik ember viszont a rák áldozata. A közelmúltban látott napvilágot a WHO-nak (Egészségügyi Világszervezet) az európai régióra vonatkozó legfrissebb egészségügyi felmérése.

53 ország csaknem 900 millió lakójának adatain alapul a 2012-es felmérés. A régió lakossága 1990-hez képest 5 százalékkal gyarapodott. Az előrejelzések szerint ez a szám az elkövetkező években számottevően nem változik: a csökkenő születési rátát (jelenleg már kevesebb, mint 1,75 gyerek jut egy európai nőre) épphogy ellensúlyozzák majd a bevándorlók. „Az, hogy egyre csökken a házasságok és gyermekvállalások száma, azzal van összefüggésben, hogy kevésbé bízunk a házasság »örökké« tartó intézményében” – mondta lapunknak Dr. Almási Kitti klinikai szakpszichológus, aki szerint a statisztikák alapján sajnos a leggyakoribb válóok a hűtlenség. „Abszolút tendencia, hogy a csonka családban vagy válságban lévő házasságokban felnövő fiatalok a negatív példát látva csak ideig-óráig tartják fontosnak a párkapcsolatot, miközben biztonsági intézkedésekben gondolkodnak, mondván, ha nem sikerül, rögtön kilépnek belőle” – tette hozzá a szakember, aki a témáról több könyvet is írt.

Várható élettartam

A régió egészét tekintve 1980 és 2010 között 5 évvel nőtt a várható élettartam (71 évről 76-ra emelkedett), ami elsősorban bizonyos halálozási okok, kockázati faktorok és szociális problémák visszaszorulásának köszönhető. Ugyanakkor nagy különbségek mutathatók ki az egyes országok között: míg Svájcban a születéskor várható élettartam 82,2 év, Kazahsztánban csak 68,7 év. (A WHO európai régiójába az összes volt szovjet tagállam is beletartozik.)

Tovább olvasná? Hetilap tartalmainkat előfizetést követően belépéssel eléri.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!