hetilap

Hetek hetilap vásárlás
„Soha nem lehetünk elég jók, mindig van egyre följebb”

2013. 01. 24.
Figyeljük a fiatal művészekből álló Roma Hungaricum Állami Művész­együttest a Balassi Intézet próba­termében, és lenyűgöz az összhang. Csukott szemmel hallgatva eleve kizárt dolognak tetszik, hogy a tizenkilenc tagú zenekarban az átlag­életkor huszonnyolc év, és az együttes mindössze tavaly tavasz óta létezik. A zenekar tagjai olyan tudást, hozzáállást, muzikalitást képviselnek, amit tanítani nem lehet, aminek a kialakulásához nemzedékek hosszú sora tette hozzá a magáét.

„Gyerekkorunk óta ismerjük egymást. A zenésztársadalom olyan, mint egy óriási család: mindenki mindenkit ismer. A zenekar nyolcvan százaléka a Talentum zeneművészeti szakközépiskolában végzett, tizenegy éves koruktól együtt játszottak, fociztak, majd itt márciusban mindenki újból egymásra talált” – mondja Lázár Éva csellóművész.

Sket István, a Roma Hungaricum igazgatója, egykori néptáncos, kérdésünkre kifejti, hogy a cigány népzene nem azonos a városi cigányzenével, melynek művelői képzett, nagy tudású zenészek. A városi cigányzene mindenekelőtt egy utánozhatatlan hangzásvilágot jelent, aminek a lelke a zongorát helyettesítő cimbalom, ami egészen különleges színt ad nemcsak a csárdásoknak és verbunkosoknak, hanem Bach, Kodály, Bartók, Liszt vagy Hubay műveinek is.

A rendszerváltás után, a hagyományos magyaros vendéglők átalakulásával bealkonyult ennek a műfajnak is, amit a gazdasági válság csak tovább tetézett. „Ezeknek a zenészeknek a tudása, tehetsége közös kincsünk. Ha ezt nem használjuk ki, ha nem segítjük őket sikerre bel- és külföldön egyaránt, az mindenkinek mérhetetlen veszteséget okoz” – állítja az igazgató, aki óriási lehetőségnek tartja, hogy a Roma Hungaricum a KIM támogatásával idén létrejöhetett. Zeneileg és színpadi megjelenésben egyaránt a lehető legmagasabb művészi színvonal képviseletére törekszenek: több mint ötven jelentkezőből válogatták ki a fiatal művészek legjavát, akikkel egyéves szerződést kötnek, és évenkénti meghallgatásokat rendeznek.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!