hetilap

Hetek hetilap vásárlás
La cucina italiana
Az olasz ízek nyomában

2013. 01. 17.
Nemesen egyszerű, páratlanul gazdag, a végtelenségig fantáziadús, mégis változatosan hagyománytisztelő, ezenfelül benne lüktet az élet szeretete.

Habár a „gasztronómia hazája” a legtöbb ember számára csupán pizzából, spagettiből és legfeljebb rizottóból áll, számos egyéb, ínycsiklandóan fenséges fogással is találkozhatunk. Mind az alapanyagok, mind a készítési mód, mind pedig a korszerű, helyes táplálkozás tekintetében megállja a helyét. Az olasz konyha életművészet: a világ minden táján a hétköznapok kedvelt részévé vált.

Olaszország tartományainak eltérő a történelme, az éghajlata, így az ételeik is különböznek egymástól. Ahány tartomány, annyi szokás. A szicíliai konyhát az arab, míg az északolaszt inkább az osztrák ízvilág és ételkészítés befolyásolta. Évszázadokon át húzódó, komoly viták folytak arról, hogy Nápolyból vagy Szardíniáról származik-e a pizza, vagy hogy ki találta fel a „pastát”. Konyhájuk mindig is világhírű volt, de talán soha olyan fénykorát nem élte, mint napjainkban. Mi több, egy nemzetközi közvélemény-kutatás szerint az olasz konyha a legkedveltebb az egész világon, utána következik a francia, majd a thai.

„Sokan a mediterrán diéta fogalmát félreértelmezik, és egy szigorú, megszorításokkal járó étkezési tervet képzelnek maguk elé, míg valójában egy egyszerűen követhető, változatos és ízletes étrendről van szó. Ezenfelül preventív hatást gyakorol korunk civilizációs betegségeire is” – fogalmaz Tóth Bernadett dietetikus. Táplálkozási szakemberek körében gyakori mondás: „Enni mindenki tud, táplálkozni viszont csak kevesen.” A táplálkozás ugyanis nemcsak a táplálék fizikai elfogyasztását jelenti, hanem a szükségleteknek megfelelően, gondosan összeválogatott étrendet is. 

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!