hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Veszélyes vizek?

2012. 07. 26.
Nem véletlenül vált a legtöbb vízparti hely nyaralóövezetté, hiszen a víz semmihez nem fogható felüdülést nyújt. A felelősségtudatunkat azonban nyaralás alatt sem hagyhatjuk otthon. Évente sajnos háromszázra tehető a vízbefúlások száma az országban.

Arthur Benjamin, amerikai matematikaprofesszor egyik előadása során arról értekezik, hogy matematikaoktatásunk nem a kor elvárásaihoz igazodik. Szerinte a számtan- és az algebratanításon alapuló analízist nagyon kevés ember használja helyesen a mindennapi életben. A statisztikát és a valószínűségszámítást viszont szinte mindenki használja vagy használná, ha tudná. Hogy jön ez a nyaraláshoz? Ha tisztában lennének az emberek a kockázat, a bizonytalanság, a valószínűség és a nyereség helyes fogalmaival, kevesebb kárt, tragédiát szenvednének. Természetesen tudom, hogy a kérdést nem lehet erre az egy szempontra leszűkíteni, de megfontolandó, hogy miért nem mérlegelnek, terveznek, gondolkodnak előre az emberek mint fürdőzők vagy vízi spor­tokat űzők. Évente országosan több százan veszítik életüket a vízben. Minden évben akadnak olyanok, akik újra és újra ugyanazokat a súlyos hibákat követik el a sok ismertetés, felhívás és híradás ellenére. Érdemes végiggondolni, mit és hogyan teszünk, illetve mit engedünk meg gyermekeinknek a víz közelében.

Egy emlékezetes mentésem alkalmával egy kezdő szörföst kellett kimentenünk egy tó közepéről, ahová besodródott. Eleinte talán még szerencsésnek is tartotta magát, hogy ilyen jó szelet fogott ki kedvelt sportjához. Nem vette észre az egyre erősödő szélben, hogy vihar csapott le a tóra. Folyamatosan próbálkozott a szél meglovaglásával, míg végül szinte elfogyott az ereje. Jelzésekkel próbáltuk figyelmeztetni, hogy fektesse le a vízre a vitorlát, mert a villámok nagyon közel vannak hozzá, de ezeket talán már fel se fogta. Szerencsésen megúszta az esetet, de utólag jött rá, hogy milyen nagy veszélynek tette ki magát. A viharjelző szolgálat által adott jelzésekből felmérhetők az időjárási viszonyok, és időben figyelmeztetnek a veszélyre - ha látjuk a jelzést, nem érdemes okoskodni. Alapszabály, hogy viharos időben és villámok között senki ne tartózkodjon a vízben.

A vízi balesetek egyik fő oka az úszástudás hiánya. A saját képességek túlbecsülése, a hir­telen kifáradás, a túlerőltetés, a vízbiztonság hiánya csak súlyosbítja a helyzetet.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!