hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Valódi vitaminbomba: a spenót
Tanuljunk Popeye-től!

2012. 05. 24.
Ki gondolná, hogy sokak gyermekkori rémálma, a spenót annyira sikeres volt a harmincas évek Amerikájában, hogy 33 százalékkal megugrott a fogyasztása? Popeye, a spenóttól erőre kapó humoros figura ugyanis a harmadik legnépszerűbb zöldséggé tette az akkori gazdasági válság kellős közepén. Hazánkban az egyik legmegosztóbb növény: vannak, akik szeretik, mások az illatától is menekülnek. De lássuk: miért is érdemes az előbbiekhez tartozni?

Perzsa fű néven már a 8-9. században ismerték a spenótot, vagy más néven parajt, ami a libatopfélék családjába tartozik. Kutatások szerint valószínűleg a Közel-Keletről származik, innen került Spanyolországba, hogy meghódítsa az öreg kontinenst. Nem véletlen, hogy Angliában sokáig „spanyol zöldségként" aposztrofálták e különleges ízű növényt. A szefárd zsidók körében kedvelt alapanyagnak számított: gyakorta készítettek fenyőmaggal és egy kis mazsolával megbolondított spenótos ételeket. A dél-franciaországi Provence-ban is nagyon kedveltté vált, még John Locke angol filozófus is megemlékezett róla, hogy amikor azon a vidéken utazgatott, nagyon finom fűszeres, spenótos levest evett. A firenzei uralkodóházból származó Medici Katalin kedvenc zöldségét leginkább sültek „alátéteként" fogyasztotta: amikor francia királyné lett, étkezési szokásait a nemzetközi konyha az „à la Florentine" azaz „firenzei módra" néven jegyezte fel. Magyarországra Törökországon keresztül jutott el nagyjából a 17. században.

Az új-zélandi spenót a kristályvirágfélék családjába tartozik, és ahogy a neve is mutatja: Új-Zélandról, Ausztráliából és Tasmániából származik. E smaragdzöld színű növényt még Cook kapitány fedezte fel a 18. században. Az egyik legjobb zsírégető zöldség levelei háromszög alakúak, húsos-pozsgás jellegűek, amelyeket akkor lehet leszedni, amikor nyáron már nincs közönséges spenót. Sokan helytelenül azt hiszik, hogy évelő növény, pedig csupán annak látszik, mivel elszórja az érett magjait, és azok kelnek ki a következő évben.

Popeye ételének titka

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!