hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Barbárok az aréna nézőterén
Vérrel kevert szórakoztatás az államhatalom szolgálatában

2012. 04. 26.
Az éhezők viadala filmes látomás egy kettészakadt Amerikáról. A hedonista kisebbség Kapitólium luxusvárosban henyélve uralkodik a tizenkét körzet lakosságán. Valamikor a múltban e szegénynegyedek lázadni merészeltek. A sikertelen felkelés árát évenként újra meg kell fizetniük egy kegyetlen és élőben sugárzott túlélőshow formájában, ahol az ő gyermekeik mészárolják le egymást - elnyomóik szórakoztatására.

Van-e egy időszaknak hangulata, korszelleme? Létezik, hogy a tömeges várakozás, az „előbb-utóbb biztos, hogy megtörténik " érzete egyszer csak önbeteljesítő jóslatként megvalósul? Az biztos, hogy a médiában folyamatosan megjelennek ilyen sejtések. Innét pedig csak pénz és idő kérdése, hogy mikor (és melyik) félelem kerül filmvászonra - immár fikciós történetbe ágyazva természetesen, az éppen divatos színészekkel.

Mindig tanulságos, hogy egy kor mit gondol a saját jövőjéről. A jövő ítészei korunk űrlényes és szuperhősös mozgóképmeséi mellett bizonyára felfigyelnek egy markáns irányzatra, a „másnap"- történetekre is. Itt mindig valamiféle katasztrófa után kezdődik a cselekmény, a megmaradtak kisebbsége pedig birtokolja a még létező erőforrásokat (benzin, víz, élelem stb.), és uraskodik a nyomorgó többieken. És többnyire még valami eszme is kell az aljanép röghöz kötéséhez.

Az éhezők viadala pontosan megfelel e szabadalom kívánalmainak. Elsősorban akciófilm, de érdekes felvetésekkel, melyek miatt - időnként - átlépi a kommersz minőség határait. Az alapötlet a Schwarzenegger-féle, 1987-es Menekülő ember sztorija, a folytatáshoz hasonlót a Truman show-ban láttunk, igaz mindezek közkinccsé lettek már, így szabadon idézhetők bármely dolgozatban.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!