hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Kapálj és tanulj!
Tehénfejés és egyetem

2012. 02. 23.
Kétmillió forint két évre vagy hatszázezer forint egy fél évre. Ez nem a kétévi vakáció összköltsége, hanem napjaink egyetemi tandíjai. Nem csoda, hogy világszerte az egyetemisták szinte nagyobb adósságokkal jönnek ki az iskolapadokból, mintha egy luxusvillára vettek volna föl hitelt. Hazánkban is egyre kevesebb van az államilag támogatott helyekből, és egyre nehezebb bekerülni.  De van megoldás - állítja elhivatottan a College of the Ozarks amerikai egyetem -: dolgozzanak a diákok. Mondhatják is, hiszen náluk ez a módszer már több mint száz éve működik.

Első hallásra nagyon „földönkívülinek" tűnhet az ötlet, amit ez a Missouri állambeli egyetem képvisel, de őket igazolja, hogy 1906 óta siker koronázza a kezdeményezésüket. A rendszerrel már több díjat is elnyert az intézmény, többek között a Forbes magazin is a legjobb egyetemek közé választotta.

Az iskola alapvető célja, hogy adósságmentesen bocsássa útjukra a diákokat a diplomaosztó után. Mindezt úgy érik el, hogy gyakorlatilag nincs tandíj, vagyis inkább fokozatosan eltűnik az évek során. A diákoknak heti 15 óra munkát kell végezniük az egyetem számára, emellett pedig az intézmény több támogatást is nyert az államtól a tanulóknak. Ehhez jön még a diákok ösztöndíja, és máris megspórolták az amúgy 4 millió forintos tandíjat.

Az egyetem főleg a hátrányban lévőket kívánja támogatni ezzel a rendszerrel, habár a kívülállók számára szokatlan látványt nyújthat, amikor a másodéves diákok a munkaprogram keretén belül épp a ranchon fejik a teheneket. Vagy kenyeret sütnek és mosogatnak. Vagy a veteményeseket ápolják. Vagy az intézmény karbantartási és irodai munkáit végzik.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!