hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Társkeresők szezonja
A világhálón mindenki magas, jóképű és gazdag

2009. 02. 21.
Karácsony óta a látogatók számának korábban soha nem látott növekedését regisztrálta több online társkereső. Szakértők szerint a magyarok zárkózott életmódja mellett a gazdasági válsághoz társuló aggodalmak állnak a jelenség hátterében.

Két hónap alatt több mint 30 ezer, korábban nem regisztrált felhasználó jelent meg az egyik legnagyobb társkereső oldalon, akiknek körében az átlagosnál magasabb a diplomások és a vezető beosztásúak száma. Csökkent viszont a tanulók és a házasság mellett ismerkedők aránya. „Az egzisztenciális bizonytalanság általában felerősíti az igényt a stabil párkapcsolat iránt, ez a jelenség állhat a most tapasztalt tömeges regisztrációk mögött is” – állítja Lőrincz László közgazdász-szociológus, a Budapesti Corvinus Egyetem Szociológia és Társadalompolitika Intézetének kutatója.
Mindez azzal párhuzamosan történik, hogy a pénzügyi nehézségek idején felértékelődik az internetes társkeresés szerepe a hagyományos ismerkedési lehetőségekhez képest. Nemzetközi példák is igazolják, hogy az emberek először olyan mindennapi luxuskiadásokról mondanak le, mint például a szórakozóhelyek belépői és az ottani fogyasztás. Mivel így a személyes ismerkedési lehetőségek beszűkülnek, az online társkeresők kerülnek előtérbe. A kutató megerősítette, hogy december közepétől amúgy is világszerte meg szokott nőni az ismerkedési oldalak látogatottsága. Ennek legfőbb oka, hogy a téli családi és társas ünnepek idején és az azt követő időszakban érzik legmagányosabbnak magukat az emberek. Sokan közülük ilyenkor próbálnak új életet kezdeni, azaz párt találni.
„Szerintem a hagyományos társkeresők forgalmát nem növeli a gazdasági válság – mondta el érdeklődésünkre egy társkereső iroda munkatársa –, hiszen a szolgáltatásokért fizetni kell, nálunk például a félévi díj 30 ezer forint. 55 százalékban nők keresnek párt, a férfiak 90 százaléka felsőfokú végzettségű, a nőknél a középfokú végzettség a gyakoribb. A mi ügyfélkörünk valószínűleg még nem érzi a bőrén a válságot, hiszen legtöbben jól kereső, középosztálybeli, többnyire középkorú emberek, akik nem fognak odamenni a színházban leszólítani egy számukra szimpatikus embert, viszont a legtöbben be vannak szűkülve a baráti körükbe, ezért van szükségük ránk. Érdekes módon a párkeresés sikerében tapasztalataim szerint kevésbé az előnyös megjelenés a döntő, most is éppen egy középkorú, nem különösebben előnyös külsejű párnak sikerült nálunk egymásra találnia, ugyanakkor szép külsejű, jó egzisztenciával rendelkező embereknek megy néha a legnehezebben. Igaz, sokan álmokat kergetnek, vagy egy volt férjet, feleséget keresnek másokban, illetve akad olyan is, aki nem találni akar, hanem csak élvezi a keresést. Sokan akkor fordulnak hozzánk, amikor az internetes társkeresésben már csalódtak, hiszen az tagadhatatlan, hogy ott nagyokat lehet hazudni. Az interneten mindenki magas, jóképű, gazdag, míg a személyes ismerkedések során hamarabb kiderül a valóság.”
Összevetve a legnagyobb ügyfélkörrel rendelkező online társkereső korábbi, mintegy 800 ezer felhasználójának adatait az újonnan regisztráltak által megadott jellemzőkkel, a de­cem­berben és januárban belépett új felhasználók között az átlagosnál többen határozták meg magukat szellemi szabadfoglalkozásúként, felső vezetőként, és nőtt a 400 ezer forint feletti keresettel rendelkezők aránya is. „Aki komolyan akar ismerkedni, az nem hazudhat. A nem valódi keresés céljából létrejött regisztráció egyébként nálunk úgy 3-5 százalékra tehető. Bár magam is ismerek olyan ma már együtt élő párt, ahol az egyik fél mindenféléket összeirkált a családjáról, az anyagi helyzetéről, az autójáról, ám amikor kezdtek a dolgok komolyra fordulni, bántotta a lelkiismeret, így végül a személyes találkozáskor be is vallotta, hogy hazudott. Ma együtt élnek Németországban – meséli Szűcs Attila, egy néhány éve indult, 35 ezer regisztrálttal rendelkező internetes társkereső munkatársa. Korábban azt tapasztalták, hogy a látogatottság az ünnepek alatt lejjebb ment, majd visszaállt a normál szintre, most azonban honlapjuk 5 százalék körülire tehető növekedését vették észre. „Ami engem meglepett, az a 25 év fölöttiek számának az utóbbi két-három hónapban tapasztalható, korábban nem látott mértékű növekedése. Ez erősítheti azt a feltételezést, hogy az átlagnál jobban élők, a magasabban iskolázottak körében okozott komolyabb szorongást a válság lehetősége” – mondja.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!