hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Jön, jön, jön…
Megelőzhető az influenza

2009. 02. 07.
Budai Bernadett kormányszóvivõ látványosan illusztrálta nemrég, hogy hazánkba is megérkezett az influenzajárvány. A vasárnapi rendkívüli kormányülés után tartott sajtótájékoztató végén lett rosszul, és össze is esett volna, ha a kormányfõ nem kapja el. Esete jól mutatja, hogy az influenza hirtelen támadja le az embert, sokszor magas lázzal, erõs levertségérzéssel. De nem csak a tünetek lehetnek súlyosak, a betegség megterhelõ lehet az egész szervezet számára.

2009 negyedik hetében megindult az influenza járványszerû terjedése hazánkban. A fõvárosban és Pest megyében kétszer annyian fordultak orvoshoz, mint az azt megelõzõ héten. A legérintettebb korcsoport a gyermekeké, így sajnos gyakran lehet találkozni tüsszögõ, láthatóan szenvedõ kicsikkel. A szakemberek már az influenza A vírust is megtalálták, amely a kiterjedt járványokért felelõs.
Az influenza lappangási ideje rövid, a betegség terjedése igen gyors, és nagy területeken tud kialakulni tömeges megbetegedést okozó járvány. Akár világméretû is lehet, mint az 1918–19-es spanyolnáthajárvány vagy az 1957-es ázsiai és az 1968-as hongkongi világjárvány. Az influenzavírusokról az is közismert, hogy nagyon „szeretnek” variálódni. Így az egészségügyi szakemberek mindig figyelik a kontinenseken aktuálisan jelentkezõ típusokat, és az azonosított vírusok ellen elõre immunizálják a lakosságot, ezen belül is különösen a veszélyeztetett csoportokat (gyerekek, idõsek, betegek és egészségügyi dolgozók). A kórokozok változékonysága indokolja azt, hogy évente szükség van újraoltásra. Így az idei szezonban is mással oltottak, mint tavaly.
Többnyire a hírtelen megjelenõ magas láz jelzi, hogy a vírusok már elszaporodtak a szervezetünkben. A magas láz fejfájással, izomfájdalmakkal, az orr- és a nyálkahártyák duzzanatával és elesettségérzéssel jár együtt. Az ilyenkor kapott gyógyszerek csak a kísérõ tüneteket – láz, köhögés – tudják csillapítani. Még ma is gyakran elõfordul, hogy egy-egy beteg felháborodik azon, hogy nem kapta meg orvosától a megfelelõen „erõs” gyógyszert, az antibiotikumot. Pedig a vírusok ellen biztosan nem hatásosak ezek a baktériumok ellen bevethetõ szerek. Használatuk csak akkor indokolt, ha már megjelentek az esetleges szövõd­mények: tüdõgyulladás, arcüreg- és középfülgyulladás.
Nem lehet elégszer felhívni arra a figyelmet, hogy az influenzára az ágynyugalom a leghatásosabb gyógymód. Így érdemes ágyban, párnák között várni a betegség végét, nem pedig kollégák és osztálytársak között, akiket könnyen megfer­tõzhetünk. A pihenés azért is indokolt, mert ez a betegség nagyon megterheli a szervezetet, és komoly szövõd­ményekre is nagyobb az esélyünk, ha lábon próbáljuk kihordani az influenzát. Az orvosi rendelõt mindenképpen érdemes felkeresni, ha nem lehet csillapítani a lázat, vagy ha légszomj, arcüreg-, illetve homlokfájdalom jelentkezik.
Az ÁNTSZ már felkészült a járványra, az egészségügyi szolgáltatók mindenütt rendelkeznek felkészülési tervvel. De fontos, hogy mi is felkészültek legyünk. Vitamindús táplálkozással, mozgással, megfelelõ mennyiségû pihenéssel növelhetjük szervezetünk ellenálló képességét. A felkészülést a „szezonra” az is elõsegítheti, ha növeljük a hideggel szembeni tûrõ­képességet (pl. futással, sétával, hegymászással).
A megelõzés legbiztosabb módja a vé­dõ­oltás. A szakemberek szerint még most is érdemes beoltatni magunkat, hiszen pár nap alatt kialakulhat a védettség, és van esélyünk arra, hogy meg­elõzzük az éppen hozzánk megérkezõ bajt. Mivel az influenzavírusok a köhögéskor, beszédkor, tüsszögéskor útnak indított váladékcseppecskék révén közlekednek, ezért érdemes elkerülni ilyen idõszakban a tömeget és a leve­gõt­len, fülledt helyeket.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!