hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Szóbeli bántalmazás a családban
Miért megy a férj horgászni?

2009. 01. 07.
A családon belüli erőszak említésekor sokan automatikusan a nők elleni erőszakra gondolnak, holott – bár erről keve-sebb szó esik – a férfiak elleni erőszak is létező probléma.

Zoltán magánszféráját párja éveken át semmibe vette: átkutatta a zsebeit, átnézte a leveleit, hallgatózott, gyanúsítgatta, teljesen irreálisan jeleneteket rendezett, egészen odáig, hogy a pszichés nyomásgyakorlás miatt a férfi gyógyszereket kezdett szedni, állandóan szorongott, depressziós állapotba került, már a karrierje is kezdett leépülni, végül komoly pszichiátriai segítségre lett szüksége.

A mindenütt jelen lévő, fokozott stresszhelyzet nemcsak a férfiakat, hanem a nőket is megérinti, a frusztrációkat pedig sokan agresszióval próbálják levezetni. Közben a szerepek kezdenek átstrukturálódni, az emancipáció hatására a nők is férfias jellemvonásokat alakítanak ki.” – állította dr. Léder Rózsa, a Magatartástudományi Intézet munkatársa egy apákról szóló konferencián.

„Én nagyon szeretem az anyukámat, de nagyon félek tőle, mert az apukámat is majdnem megölte” – bukott ki a mindkét szülőt önkéntelenül védeni próbáló kislányból. Családjukban az állandósult viták visszatérő témája volt, hogy mások mennyivel jobban élnek, a férfi viszont nem foglalkozik eleget velük, de nem teremt jómódot sem, amire büszkék lehetnének. Az apa békés természete miatt nem akart a sértésekre reagálni, ám az évek óta tartó családi szekatúra egyik állomása után autójával súlyos balesetet szenvedett.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!