hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Féktelen Dave Gahan
Távirati stílusban: Depeche Mode

2005. 11. 01.
Magamutogató, extrovertált divatbohóc – állítja a jövőre Magyarországra látogató Depeche Mode frontemberéről az együttes egyik alapítója. A Dave Gahan vezette zenekar a nyolcvanas évek végétől a Black Celebration albummal egyre inkább mélabússá vált, a turné során tagjai nem beszéltek egymással, drog- és alkoholproblémák ütötték fel a fejüket.

A színpadot elhagyva Dave rendszerint bezárkózott öltözőjébe a gyertyák és kegytárgyai közé. Egy riporter Gahanről: "Egyszerűen félelmetes volt. Azt hiszem, Dave abban a pillanatban bármire képes lett volna a közönségért… ha azt kérték volna, ölje meg a szüleit, megtette volna… Nézzünk szembe a tényekkel, a rock and roll világában az öngyilkosság hétköznapi dolog… Nem igazán vagyok vallásos ember, de akkor imádkoztam Dave-ért, bárcsak erősebb lenne a drogoknál." Később elkövetett egy "segélykérő" öngyilkossági kísérletet, majd fél év múlva egy heroin-kokain- mixben túladagolta magát, két percre megállt a szíve. 1996-os újraélesztése utáni szavai: "Heroinfüggő vagyok, és küzdök ez ellen. Kétszer voltam elvonókúrán, és nem akarok olyanná válni, mint Kurt meg a hasonlók. Csak azt akarom, hogy tudják, nem menő drogfüggőnek lenni. Tudod, ha a hatalmába kerít, elveszi mindenem, amit szerettem, ami számított, elölről kell kezdenem az életem." Állítása szerint felesége elhagyta két gyerekével együtt, holott a világkörüli turné végeztével ő nem tért haza – egy másik nő miatt. A nagyközönség ezek után szembesült a csontsovány, agyontetovált és Jézus-frizurájú frontemberrel - a Personal Jesus dalban is kacérkodnak a témával. Dave fokozatosan egy "szörnyeteggé" vált: "Nem tudatosan ugyan, de egy rémet kreáltam önmagamból, ami nem én voltam. Elragadott a rocksztár élet. Teljesen elfelejtettem, ki az a Dave valójában." A másik frontember, Martin nyilatkozatából kitűnik, rajongóikról sincsenek sokkal jobb véleménnyel: "Nos, a rajongók... milyen szót is használjak... a rajongóink többsége egyszerűen őrült. Megszállottak!" (G. Á.)

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!