hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Neked a divat mondja meg, hogy ki vagy?
Divattörténet dióhéjban, 2. rész

2004. 11. 22.
"Nem látod, mondom, milyen huncut tolvaj ez a divat? Tizennégy és harmincöt év között minden forróvérűt megkopaszt… Látom én ezt, és azt is látom, hogy a divat több ruházati cikket használ el, mint az emberek" – írja William Shakespeare Sok hűhó semmiért cím? művében. S ha az ő idejében aktuális volt ez a megjegyzés, akkor a 20–21. században mennyivel inkább!

A divatcentrikus öltözködés a 19. században válik szinte az egész világot érintő törekvéssé. A század második felében elindul a női ruházat erőteljes megreformálása, orvosok támogatásával az egészséges öltözködés mozgalma. Amelia Bloomer száműzi a fűzőt, s az 1850-es években Londonban elkezdi népszerűsíteni a nők számára a nadrágot. Kezdeményezése – mely a női emancipáció részének is tekinthető –, eleinte nem arat túl nagy sikert, többen kinevetik, a férfiak a nadrágos nők látványától szabályosan megrettennek.

1858-ban az angol C. F. Worth szalont nyit Párizsban, s megalapítja a máig fennálló, vezető
divatszalonok szövetségét. Ekkortól datálható az exkluzív, méretre készülő ruhák, idényenkénti kollekciók bemutatása. A divat új arcot ölt, 1860-tól súlypontja ismét Párizsba kerül. A férfiöltözékre vonatkozóan ebben az időszakban keletkezik az öltöny elnevezés. Néhány évtizeddel később ugyancsak az egészséges öltözködés jegyében dr. Jaeger alsóneműkollekciója kelt fergeteges szenzációt.

Paul Poiret, a fűzőből melltartót kreáló, s a "bukj el szoknya" névre hallgató első szűk szoknyát megálmodó divattervező a korszak egyik legtehetségesebb mestere. Kitalálja a divatipar modern, vállalati stratégiáját, divatbemutatóit pedig rangos társadalmi eseményekké emeli. Ő az első, aki manökenjeivel körutazást tesz, személyét és munkáit hatalmas reklámhadjárattal menedzseli. 

A fiús nőideál

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!