hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Színpompás lakástextilek
Divat a klasszikus és a modern

2004. 10. 25.
A teremtett világ milliónyi színe vesz körül bennünket – gondoljunk csak arra, mennyit gyönyörködünk az évszakok meg-megújuló színpompájában. Az ősz meleg, érett színei, a tél vakító fehérsége-kékje, a tavasz zsendülő zöldje, a nyár gazdag színpalettája tálcán kínálja a színek legkülönfélébb harmonikus keverékét a textiltervezőknek és -készítőknek. A mai világban, de a régebbi korokban is éltek ezzel a kiváló lehetőséggel a textíliák mesterei.



Vidám színek, egyszer? formák a hálószobában 

Minden kornak volt és van aktuális divatja, trendje a lakástextíliák világában, szorosan kapcsolódva a korszakok társadalmi-gazdasági viszonyaihoz.

Az első függönyök inkább jellemzően a célszerűség jegyében (árnyékolás) készültek, kizárólag természetes anyagokból, egyszer? szövéstechnikával; majd e tevékenység fokozatosan fejlődésnek indult, és iparággá vált. A függönyök, kárpitok dekorációs funkciója került előtérbe: egyre díszesebbek és gazdagabbak lettek, másodlagossá vált a célszerűség. A mai kor függönytrendje, -divatja mindkét jelleget magában hordozza. 

Jó hír, hogy divatba jöttek a vidám, meleg színek, élénk színárnyalatok a lakáskultúra minden területén. Kiszínesedtek a falak, a textilek ehhez alkalmazkodva pompáznak a szivárvány minden színében. Szó szerint, hiszen például a színváltós organzafüggönyök 4-5 színárnyalatban csillognak attól függően, ahogy a fény éri őket. Válogathatunk a természetes alapanyagú és a kevert műszálas, valamint klasszikusan nemes és egyszerű, naturalisztikus anyagok között. Ablakaink, otthonunk felöltöztetése is az a terület, amely számtalan lehetőséget, megoldást kínál számunkra, hogy mennyire legyen világos, színes, esetleg szűrt fény a lakásban. És ha már döntöttünk, egy biztos: ahogy nincs két egyforma ember, nincs két egyforma ízlés sem, ezért életterünk, otthonunk stílusa, színvilága egyedi lesz, visszatükrözi személyes elképzeléseinket, kedvenc színeinket még akkor is, ha szakember segítségét vesszük igénybe. 



Természetes alapanyagú, diszkrét virágmintás konyhai függöny terítővel és ülőpárnával Fotók: Mentes Balázs

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!