Zsidóüldözést emlegetett a budai vár felújítása kapcsán a Deutsche Welle, bocsánatkérésre kényszerült
A Budavári Lakosok Szövetsége szerint az egyetlen elfogadható megoldás a videó törlése lenne
Zsidóüldözést emlegetett a budai vár felújítása kapcsán a Deutsche Welle, bocsánatkérésre kényszerült

Forrás: Youtube/Deutsche Welle

2021. 03. 16.
Március elején rövid dokumentumfilmet forgatott a kormány budavári építkezési projektjeiről a német Deutsche Welle közszolgálati televízió, mely nagy felháborodást keltett sokakban azzal, hogy azt a látszatot keltette, mintha a Budai Vár helyreállításával a náci Németország általi megszállás korát és az akkori viszonyokat akarnák restaurálni Magyarországon.

A riportban többek között elhangzik, hogy a kormány önkényes, diktatórikus, a társadalom érdekeivel szembemenő döntéssel kisajátítja a város tulajdonában levő ingatlanokat, a Kossuth tér a riporter szerint majdnem úgy néz ki, mint 1944 márciusában, mikor a Hitlerrel szövetséges Horthy Miklós kormányozta hazánkat, egy helyi lakos pedig megjegyzi: „Ha a zsidók akkoriban tudták volna, miért kell felszállniuk a vonatokra, akkor nem szálltak volna fel", és nem akar még egyszer ilyen vonatra szállni, ezért elköltözik Magyarországról.

A DW később bocsánatkérésre kényszerült, miután a Budavári Lakosok Szövetsége panaszlevélben fordult hozzájuk a valótlanságokat és torzításokat tartalmazó filmmel kapcsolatban, annak módosítását követelve.

"Megdöbbenéssel értesültünk a Deutsche Welle 2021. március elején közzétett riportjáról és benne az I. ker. budavári polgármester, V. Naszályi Márta nyilatkozatáról."

- írják nyílt levelükben, leszögezve, hogy felháborítónak tartják, hogy V. Naszályi Márta polgármester és Ungváry Krisztián történész illetve két budavári lakos közreműködésével olyan videó készült, mely arra utal, hogy

"a Budai Vár és a Kossuth tér felújítása a szélsőséges nacionalizmus bizonyítéka, a zsidók pedig újra félnek Magyarországon." 

- ezzel azt a látszatot keltve, mintha a magyar kormány a náci megszállás korát és viszonyait igyekezne restaurálni.

Határozottan visszautasították azt a vádat is, hogy zsidóüldözés lenne Magyarországon, ahol valójában "békében és biztonságban élhetnek honfitársaink." Hozzátették, a Deutsche Welle riportja sértő azokra nézve is, akik a Budai Várban a vészkorszak alatt mentették az üldözötteket, és életük kockáztatásával zsidókat is bújtattak.

"Elvárjuk a Deutsche Welle-től, hogy a Budai Vár felújításával kapcsolatos riportját korrigálja. Elvárjuk, hogy az egyoldalú megítélés helyett a történelem ismeretének, a német közszolgálati kultúrának és az igazságnak megfelelően járjon el."

- zárták levelüket.

A Deutsche Welle nem sokkal később a következő szöveggel látta el az ominózus videót: 

"Riportunkban megjelenő történeti hivatkozásokat néhány néző aggályosnak találta. Szeretnénk világossá tenni: a náci Németország felelős a zsidók százezreinek kényszerített szállításáért és meggyilkolásáért. Elnézést kérünk, ha a riport más benyomást keltett és egyoldalúnak tűnt."

Christoph Jumpelt, a német közszolgálati televízió vállalati szóvivője közölte:

nem állt szándékukban a történelmi összefüggések félreérthető bemutatása.

A Budavári Lakosok Szövetsége szerint az egyetlen megoldás a videó törlése lenne, történelemhamisításra ugyanis nincs mentség.

(Deutsche Welle/Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!