Zelenszkij leváltotta Zaluzsnij főparancsnokot – kiderült, kit tesz a helyére
Zelenszkij leváltotta Zaluzsnij főparancsnokot – kiderült, kit tesz a helyére

Facebook/Володимир Зеленський

2024. 02. 09.
Volodimir Zelenszkij ukrán elnök felmentette csütörtökön Valerij Zaluzsnijt a fegyveres erők főparancsnokának tisztségéből, a helyére pedig Olekszandr Szirszkij vezérezredest, a szárazföldi erők parancsnokát nevezte ki.

"Mától új vezetői csapat áll az ukrán fegyveres erők élén. Azt akarom, hogy a háború megítélése egységes legyen katonáink körében, Robotinében és Avgyijivkában, valamint a vezérkarban és a haditanácsban" - írta Zelenszkij a Telegramon.

Zelenszkij bejelentése előtt nyilvánosságra hozta, hogy a nap folyamán megbeszélést folytatott Zaluzsnijjal a hadsereg vezetésének megújításáról.

A Facebookon azt írta, felkérte Zaluzsnijt, hogy ezután is "maradjon a csapatban".

"Találkoztam Valerij Zaluzsnij tábornokkal. Köszönet mondtam neki azért a két évért, amelyet Ukrajna védelmének szentelt. Megbeszéltük, milyen megújulásra van szüksége az ukrán fegyveres erőknek. Megvitattuk azt is, hogy kik lehetnek az ukrán fegyveres erők megújított vezetésében" - írta. Az államfő hangsúlyozta, hogy "itt az ideje egy ilyen frissítésnek".

Zaluzsnij úgyszintén a Facebookon tájékoztatott a találkozóról:

"A nagy háború első, legnehezebb napjaiban együtt álltunk szemben egy aljas és erős ellenséggel. Harcunk folytatódik, és naponta változik. A 2022-es célok eltérnek a 2024-es céloktól.

Ezért mindenkinek változnia kell, és alkalmazkodnia az új realitásokhoz azért, hogy győzelmünket is együtt érjük el" - írta a volt főparancsnok. Szavai szerint fontos és komoly beszélgetést folytatott az államfővel. "Döntés született arról, hogy meg kell változtatni a megközelítéseket és a stratégiákat" - tette hozzá.

Háttér

Zelenszkij a Zaluzsnij menesztését bejelentő üzenetében azt írta, hogy több tucat beszélgetést folytatott különböző szintű parancsnokokkal. Közöttük név szerint felsorolt három volt dandárparancsnokot:

  • Andrij Hnatovot,
  • Mihajlo Drapatot
  • és Ihor Szkibjukot,
  • valamint Pavlo Paliszát, a 93. dandár parancsnokát és
  • Vadim Szuharevszkijt, az 59. dandár vezetőjét.

Szavai szerint mindannyian alkalmasak a hadsereg vezetői posztjainak betöltésére, és arra, hogy szolgáljanak az új főparancsnok alatt. Szirszkijt a legtapasztaltabb parancsnoknak nevezte, aki komoly sikereket ért el Ukrajna védelmében. Kiemelte, hogy ő vezette a kijevi védelmi műveletet, és az ellentámadásban is sikeres tapasztalattal rendelkezik, amit a harkivi felszabadító hadműveletben bizonyított.

Mihail Podoljak, az ukrán elnöki iroda vezetőjének tanácsadója szerint Zaluzsnij menesztésének hátterében a frontvonal megmerevedésének veszélye és taktikai döntések állnak.

"Át kell gondolni a cselekvési taktikát, amely tavaly nem biztosította maradéktalanul a kívánt eredményt, meg kell akadályozni a frontvonal megmerevedését, aminek veszélye negatívan befolyásolja a közhangulatot, új funkcionális és magas technológiai megoldásokra van szükség, amelyek lehetővé teszik a kezdeményezés megtartását, valamint fontos a vezetési elvek reformfolyamatának elindítása is a hadseregben" - fejtette ki a tanácsadó.

(MTI / Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!