Vizsgálat indul az ukrán kisebbségvédelmi törvény miatt
Vizsgálat indul az ukrán kisebbségvédelmi törvény miatt

Illusztráció - A munkácsi várra ukrán zászlót helyeztek a turul helyett.( Forrás: Shutterstock/PuzzlePix)

2023. 01. 27.
Az Európa Tanács alkotmányjogi tanácsadó szerve, a Velencei Bizottság magyar és román közös kezdeményezésre indít vizsgálatot az ukrán törvény kapcsán.

Magyarország és Románia azután kérte az Európa Tanács beavatkozását, hogy Ukrajna kötelezettsége ellenére sem folytatott egyeztetést a Velencei Bizottsággal és a nemzeti kisebbségeik képviselőivel az új törvényről.

Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke arról számolt be, hogy az ügyet a Velencei Bizottság prioritásként fogja kezelni, és pár hónap alatt értékelést adhat a törvényről, Ukrajnának pedig elemi érdeke, hogy a kisebbségvédelmet összhangba hozza a nemzetközi normákkal.

Ukrajna uniós integrációjának alapvető feltétele a nemzetközi kisebbségvédelmi jogszabályoknak való megfelelés, ezt a csatlakozáshoz szükséges koppenhágai kritériumok is előírják”

– nyilatkozta a politikus.

Ahogy arról beszámoltunk, a román külügyminisztérium korábban is kifogásolta az új ukrán kisebbségi törvényt, mert nem elég egyértelmű a közigazgatási nyelvhasználattal kapcsolatban, és nem tisztázza a többnyelvű feliratozás vagy a nemzeti kisebbségi szervezetek finanszírozásának kérdését sem.

(MTI / Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!