Vitára bocsátotta a transzkérdést: visszavették a világhírű evolúciós biológus, Richard Dawkins 25 éves díját
Az Amerikai Humanista Szövetség 1996-ban még ünnepelte a tudóst, ma már kínosnak ítélik meg egy-egy megjegyzését
Vitára bocsátotta a transzkérdést: visszavették a világhírű evolúciós biológus, Richard Dawkins 25 éves díját

Forrás: Shutterstock/PuzzlePix

2021. 04. 21.
Richard Dawkins talán az egyik legismertebb evolúciós biológus a világon, 1996-ban humanista díjjal tüntette ki az amúgy ateista Amerikai Humanista Szövetség. Most egy vitaindító posztja miatt elvették tőle a díjat. 

A 25 éve odaítélt díjat azért vonták meg a világhírű tudóstól, mert a transzneműek és feketék öndefiníciójáról szóló vitaindító posztja kiverte a biztosítékot. Az ominózus bejegyzés így szól: 

"2015-ben Rachel Dolezalt mindenki elítélte, amiért feketeként határozta meg önmagát. Ha viszont egyes férfiak nőként, egyes nők pedig férfiként határozzák meg magukat, – akkor azt támadják, aki nem akarja így azonosítani őket. Vitassuk meg."

Rachel Dolezal az amerikai feketék befolyásos jogvédő szervezetének egyik vezetője volt, később derült ki, hogy afroamerikai felmenőket hazudott magának, holott fehérnek született. 

Richard Dawkins egyébként nem tekinthető még ennek ellenére sem transz-kritikusnak, 2015-ben úgy fogalmazott, hogy ugyan a kromoszómái alapján egy transz nő nem nő, de az identitása viszont lehet az. Sőt, mint mondja, ő is hivatkozna nőként rá. 

 

A woke vallás istenei

A vitaindító posztját követő felháborodás miatt Dawkins magyarázkodásba kezdett. Mint mondja, nem állt szándékában becsmérelni a transz embereket, ahogyan nem állt szándékában sehogysem, "egy oldalra kerülni a bigott republikánusokkal", aki felkarolják ezt a kérdést. 

Mindez persze nem befolyásolta az ateista Amerikai Humanista Szövetség döntését. Dawkins követői szerint már az identitáspolitika lett az új vallás, és az úgynevezett "woke (progresszív - szerk.) isteneket" szolgálja ki most a döntésével az ateista szervezet. A politikai korrektséget sokan pszeudo-vallásnak tekintik a válaszkommentjeikben, ezzel ironizálva a szervezet amúgy vallásellenes beállítottságával.

(RT)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!